10.5.2022. 16:03
0
Konaković: Kojeg god kandidata damo pobijedit će onog iz SDA, nema trećeg entiteta!
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković danas je potvrdio da još uvijek nema konačnog dogovora o imenu kandidata trojke za člana Predsjedništva BiH.

„Mi smo prošle sedmice imali sastanak u SDP-u sa predstavnicima trojke na kojem smo razmatrali 21 temu kako bismo do kraja izbistrili naše stavove o važnim državnim pitanjima. Stavovi koji se tiču sigurnosti BiH, vanjske politike, koalicionih odnosa. Mi ovaj proces shvatamo preozbiljno, nama je bilo prelako da delegiramo jedno pobjedničko ime. Koje god delegiramo bit će pobjedničko unutar trojke. Ja i dalje tvrdim pogotovo nakon istina o krahu revizije, da kandidat SDA nema nikakvu šansu ni protiv dva kandidata trojke", kazao je.

Dodao je da žele da ta pobjeda bude sarajevski koncept.

„Hoćemo do koljena da porazimo sistem koji iz ove zemlje otjera jedan veliki grad. Nemamo ni mi puno vremena, nakon što  izbrusimo taj dogovor vraćamo tu temu vraćamo u svoje centrale gdje treba da dobije potvrdu naših predsjedništva i glavnih odbora. Nefer bi bilo da mi istrčavamo i ispucavamo, mi smo na korak od te odluke i imat ćemo još dva sastanka. Molim za još malo strpljenja brzo ćemo“, kazao je Konaković.

On je ponovio da postoje stvari u trojci oko kojih se ne slažu i ne podudaraju im se liberalni stavovi kao što je pitanje Bh. povorke.

Konaković je odgovarajući na pitanje o najavama iz HNS-a o nekoj teritorijalnoj reorganizaciji kazao:

„Nema govora ni o kakvim trećim entitetima. Bilo kakav teritorijalni preustroj može uspjeti samo ako se o tome dogovore oni koji za to glasaju, naša probosanskohercegovačka strana nikad za to neće dići ruku, nema odvajanja RS ni trećeg entiteta bez konflikta. Ljude koje zanima treći entitet i ljude koje zanima Izborni zakon neka pogledjau informacije Biskupske konferencije. Hrvata iz BiH je otišlo preko 50 posto u odnosu na broj Hrvata prije agresije na BiH. Hrvati iz BiH odlaze uglavnom i najviše sa prostora gdje HDZ gazduje i vodi političke procese. Šaljem poruku našim kolegama iz hrvatskog naroda da se vratimo pravim fokusima, da zdravom ekonomijom obezbijedimo život ljudima u BiH", poručio je Konaković. 

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.