13.5.2022. 10:25
0
Džindić: Pitanje je može li Zrak dalje funkcionisati, imamo dvije mogućnosti
"Mi smo jučer djelovali ekspresno, niko ne bi reagovao brže, ali to smo uradili već desetak puta. Pitanje je da li firma Zrak može dalje da funkcioniše", naveo je u programu N1 ministar energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić, a dan nakon što su radnici ove firme stupili u štrajk glađu.

“Dug firme je puno veći od 4.5 miliona KM. Mi smo u ovoj i polovini prošle godine firmu Zrak pomogli sa blizu milion KM direktno u novcu i odgađanjem dugova, a ukupan dug je blizu 12 miliona KM – kada se sabere i dug prema radnicima i dobavljačima. Vlada FBiH je u ovom mandatu firmi Zrak pomogla sa otprilike tri miliona”, govori Džindić na početku razgovora o ovoj temi.

Naime, nakon niza upozorenja, pedesetak radnika Zraka jučer je započelo štrajk zbog nesipunjavanja njihovih zahtjeva, a koji podrazumijevaju da se isplate tri izvršne sudske presude koje nisu mogli naplatiti već 15 godina, isplata pet plata i pet toplih obroka i  uvezivanje radnog staža kako bi 19 ljudi moglo otići u penziju.

Jučer je odmah, podsjetimo, Džindić održao sastanak sa upravom firme, na kojem su mu pojašnjeni zahtjevi, a to je, kako on kaže, bilo 500 hiljada za plate, potom da se uveže staž za 30 radnika, te da se priključi energija, a što je odmah jučer riješeno.

“Obećali smo 250.000 KM. Sredstva će biti dodijeljena na prvoj narednoj sjednici Vlade FBiH. Iz obećanih sredstava trebaju izdvojiti blizu 60.000 KM da bi ispunili uslove da za dvadesetak dana apliciraju na nadolazeće oglase kako bi radnicima uspjeli uvezati staž”, pojasnio je Džindić.

No, o budućnosti firme Zrak ne govori sa optimizmom.

“Treba napomenuti građane da je firma Zrak prošle godine napravila skoro milion KM prometa, to nije ni blizu koliko je planirano. Za prvih šest mjeseci firma Zrak ima ispod 200.000 KM prometa, polugodišnji nije dovoljan za isplatu jedne plate. Pitanje je da li firma Zrak može dalje da funkcioniše”, naveo je Džindić.
Dodao je da postoje dvije mogućnosti za Zrak.

“Jedna mogućnost je kao jučer  – mi smo djelovali ekspresno, a to smo do sada uradili desetak puta. Polugodišnji promet firme je sramota. Moramo razmišljati da idemo na varijantu da se kroz neki oblik predstečajnog poravnanja, što omogućava novi zakon o stečaju napravimo varijantu da se očistimo starih dugova, da imenujemo kvalitetan kadar od strane nadležnog suda u Sarajevu, da provede fazu brisanja svih dugova i da firma krene u prepakovanom obliku, bez mogućnosti blokade svaki dan”, saopštio je Džindić za N1.

O Ginexu: Neki su na sastanku potpuno promijenili smjer

Goraždanski Ginex nema finansijskih problema – naprotiv, ali ima drugih. Podsjetimo, početkom maja došlo je do velikih protesta radnika i građana Goražda, nakon što je Vlada FBiH najavila smjenu preduzeća na čelu sa direktoricom Muneverom Fočo, a što je naknadno obustavljeno.

U Ginexu je prije dva dana održan veliki sastanak na kojem su, osim Džindića, prisustvovali članovi Uprave Ginexa, članovi Nadzornog odbora državnog i privatnog kapitala i članovi sindikata Metalaca Federacije BiH i preduzeća Ginex.

“Na tom sastanku predstavnik nadzornog odbora ispred privatnog kapitala je potpuno promijenio mišljenje i smijer svojih dosadašnjih optužbi. A on je bio jedan od onih koji je ranije podnio zahtjev za smjenu uprave zbog nezakonitih radnji, kako je izvijestio nadzorno ministarstvo. Saslušali smo u Goraždu sve – i razloge zbog kojih kojih je pokrenuta smjena, i direktoricu, i nadzorni odbor gdje je jedan od predstavnika promijenio smjer i odustao od svih prijava što je nevjerovatno”, tvrdi Džindić.

Ipak, postoji određena vrsta kompromisa, nastavio je Džindić, pa je Vladi FBiH predloženo nekoliko stvari.

“Da se Vlada i Ministarstvo pismenim putem obrate svim nadzornim upravama i odborima u namjenskoj industriji da se izjasne zašto do sada nisu uskladili statut sa zakonom o privrednim društvima, a što se odnosi na sve firme u namjenskoj industriji. Drugi zaključak je bio da se uputi pismo svim članovima nadzornog odbora i uprave da se pojedinačno izjasne o zadnjim dešavanjima i tome zašto su neki od njih promijenili mišljenje, od toga da iznose dvadesetak prijava na račun direktorice i pismeni zahtjev za razriješenje do toga da su na sastanku u Goraždu rekli da odustaju od toga”, saopštio je Džindić.

Podsjetimo, danas će biti održana i vanredna sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona u vezi sa situacijom u ovoj firmi. Jedan od zastupnika u ovom tijelu, Ibro Delić, jučer je u programu N1 naveo kako Džindićeve tvrdnje da je do zahtjeva za smjenu došlo nakon prijava članova Nadzornog odbora ispred privatnog kapitala.

Delić je istakao da su ove izjave suprotne od ranijih te da se ovo trebalo reći 15 dana ranije kada su radnici protestovali u Goraždu strahujući za svoja radna mjesta, piše N1



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.