18.5.2022. 16:30
0
Čović kaže da ministri iz SDA, DF-a i SNSD-a žele srušiti državu: Ne bojim se sankcija, ne dozvoljavam kršenje zakona i Ustava
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, danas je tokom posjete Tuzlanskom kantonu izjavio da krizu u Bosni i Hercegovini žele izazvati oni koji su jučer na telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH glasali za odobravanje sredstava za održavanje Općih izbora u oktobru.

Čović je ovom rečenicom aludirao na ministre iz SDA, DF-a i SNSD-a.

- Ne može biti demokratičniji proces od onoga koji je jučer održan, ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara BiH baš pravi način za takvo nešto. Jučer se konačno dobio i odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu djeluju zajedno na rušenju BiH. Ono je najbolji put za nešto takvo, rekao je Čović.

Kaže da svi koji su jučer "galamili" nisu brinuli što državni budžet nije usvojen, tvrdeći da je odluka o odobravanju finansiranja izbora porutuustavna i protuzakonita.

- Svi ti koji su jučer galamili nisu se brinuli jer 18 mjeseci nemamo budžeta BiH, nisu govorili ni četiri, pet mjeseci prije raspisivanja izbora, a sada pričamo o potpuno protuustavnoj i protuzakonitoj odluci koju neko želi progurati. Neko svjesno želi stvoriti krizu u BiH, a to su oni koji su jučer glasali da se donese odluka za nešto za što ne postoji nikakva zakonska osnova, kazao je on.

Dodaje da je rješenje trenutne situacije hitno usvajanje državnog budžeta po zakonskoj proceduri.

Kada je riječ o reakcijama britanske i američke ambasade na HDZ-ove blokade u VIjeću ministara, Čović kaže kako se njihova "demokratičnost dosta slušala".

- Dovoljno smo srušili državu slušajući vašu demokratičnost. Nemojte da je dalje rušimo. Ja želim da ova država opstane i da ona bude evropska jer je ona moja domovina. Ali, neću dozvoliti da neko brutalno krši ustav i zakon, ističe Čović.

Kaže kako se ne boji sankcija i smatra da je to krivi put uređivanja odnosa u našoj zemlji.

- Da se bojim bilo čijih sankcija, ne bih stajao ovdje ispred vas. To je davno prošlo vrijeme, što se mene tiče. Svi ti koji danas pokušavaju pritiskom urediti odnose u BiH su na krivom putu. Primarno, nama treba poštivanje Ustava BiH kakvog trenutno imamo, uz zakone. Onaj ko voli ovu zemlju ne smije pasti na pritiske na bilo koji način, poručuje on.

U zaključku svog izlaganja, Čović je još jednom ponovio kako će HNS i HDZ izaći na predstojeće Opće izbore.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.