22.5.2022. 16:00
0
Obilježena trideseta godišnjica zločina u goraždanskom naselju Lozje
U goraždanskom naselju Lozje, na magistralnom putu Ustiprača - Goražde, danas je obilježena 30. godišnjica stravičnih zločina počinjenih u ovom dijelu Grada Goražda.

U maju 1992. godine, nakon 18 dana okupacije ovog naselja, srpske vojne i paravojne jedinice ušle su u Lozje i brutalno ubile više od 40 bošnjačkih civila, žena, djece i muškaraca, među njima 12-godišnju djevojčicu kao i trudnicu u devetom mjesecu trudnoće. Dio njih ubijen je u kućama, ili pri pokušaju bijega, jedan broj odveden u zarobljeništvo, a za mnogim posmrtnim ostacima se još uvijek traga.

Uz dan sjećanja na zločine i stradanja u ovom naselju počast nevinim žrtvama odata je učenjem Fatihe te polaganjem cvijeća na spomen obilježju s njihovim imenima.

 Cvijeće su položile delegacije porodica ubijenih, Udruženja logoraša ''Goražde'' i Saveza logoraša BiH, predstavnici civilnih žrtava agresije kao i delegacije Grada Goražda i Vlade BPK.

Porodice žrtava i danas su izrazile ogorčenje činjenicom da za ubijanje, odvođenje, zarobljavanje i silovanje te paljenje civila Lozja, i nakon 30 godina još niko nije odgovarao. S današnjeg skupa još jednom je poslata poruka da pravda mora pobjediti i da se odgovorni moraju kazniti, te da ne treba nikada zaboraviti ono što se desilo.

Midheta Kaloper Oruli 22. maja 1992. godine izgubila je 13 članova uže porodice dok je ona zarobljena i odvedena u logor Podhranjen.

"Oni koji trebaju 30 godina nisu čuli vapaj preživjelih žrtava. Uvjeravaju nas da pravosuđe BiH postoji i da radi, ali mi to još nismo osjetili. Neka nam daju bar malu satisfakciju, mojoj i ostalim porodicama. Mi znamo ko su krivci i na raspolaganju smo Tužilaštvu BiH u svako doba dana i noći, samo da ne odemo na onaj svijet, a da se počinioci ne kazne za ono što su uradili svojim komšijama uz pomoć agresora iz Srbije. Ja sam izgubila 13 članova porodice, majku i brata, nosim se sa gubitkom i onim što sam proživjela u logoru s ostalih 38 zarobljenih. Nikada neću odustati od traganja za pravdom i spremni smo svjedočiti da se jednom presudi i kaže ko je odgovoran za ovo"- kazala je Kaloper - Oruli, uz napomenu da mnogi od preživjelih još nikada nisu pronašli kosti ubijenih srodnika.

Predsjednik Udruženja logoraša Goražda Muhamed Hećo poručio je da su oni koji ne pamte prošlost, osuđeni da im se ona ponovi.

 “Apsolutno je sugurno da će istina pobjediti samo je jedno pitanje - na kojoj smo strani, pri čemu to pitanje nije samo pitanje Bošnjaka, već i Srba i Hrvata. Koliko budemo jaki, koliko se budemo okrenuli sebi i borbi dobra nad zlom, toliko će brže doći konačna pobjeda” - kazao je predsjednik Saveza logoraša BiH Seid Omerović.

 Premijerka BPK-a Aida Obuća istakla je kako tri decenije nakon stravičnog zločina nad civilima Lozja, gorak ukus u ustima ostavlja činjenica da još niko nije odgovarao.

“Tri godine od kako smo imenovani na ove pozicije bili smo jako agresivni i glasni prema Tužilaštvu BiH i prema Sudu BiH te VSTV-u tražeći da oni koj su počinili zločine, odgovaraju. To je njihova dužnost a mi samo podsjećamo da trebaju da rade svoj posao.  Svaki dan moramo iznova podsjećati na ono što se desilo 1992. godine ne zbog nas koji smo svjedoci, već zbog mladih generacija, da se zlo koje se desilo ovdje i na mnogim drugim mjestima širom BiH, ne bi ponovilo. Nije nam lako zato što protiv sebe imamo sile koje nas žele spriječiti u tome, koje se ujedinjuju i nastoje osporiti i našu historiju ali ono što trebamo znati je da nas u tome ne smiju spriječiti” - poručila je Obuća.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić podsjetio je na Kur’ansku poruku da je smutnja gora od ubijanja.

“Ovo što nam se radi nakon agresije na BiH, sistemski, planski, organizirano, što nam se ne da da zločin bude zločin, a da pravda bude pravda nego se pokušava sve izjednačiti, to nije nikakav napor ili djelo bilo kakvih pojedinaca. Ni ovo što se ovdje desilo nisu uradili nikakvi pojedinci. To je sistem koji je naslonjen na principe skupštine srpskog naroda, na kojoj je i presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić rekao da će to biti genocid - kazao je Pitić.

Za zločin protiv civilnog stanovništva u Lozju, potvrđena je optužnica protiv  Brane Petkovića koji se trenutno nalazi u Srbiji. Nakon što se optuženi 10. marta ove godine nije pojavio na ročištu na kojem se trebao izjasniti o krivici,  Sud BiH novo ročište je zakazao u junu. Optužnica protiv Petkovića potvrđena je još u novembru 2020. godine.



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.