22.5.2022. 19:10
0
Turković: UN je predugo šutke gledao agresiju i genocid
Bosanci i Hercegovci su, na današnji dan prije 30 godina, stekli članstvo u Ujedinjenim narodima. Osvrćući se na ovaj datum, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković navodi kako je članstvo označilo istinsku međunarodnu legitimaciju, priznanje i pravo da brane, grade i žive u svojoj suverenoj i samostalnoj državi.

“Ujedinjene nacije su priznale našu obnovljenu nezavisnost učinivši sve nas ponosnim i sretnim. Ali, u godinama nakon toga, predugo su šutke gledali agresiju i genocid, stradavanje nevinih, primoravši nas da sami, pod sramotnim embargom, branimo ne samo svoje živote, nego mir, demokratiju i civilizacijske vrijednosti od povampirenog fašizma u ovom dijelu Evrope”, napisala je na svom zvaničnom Facebook nalogu Bisera Turković.

Dodaje kako je prije 30 godina, Bosna i Hercegovina ostvarila veliku, historijsku pobjedu, i dalje uspješno brani državnost koju mnoge brojnije nacije još uvijek nisu stekle.

“Milenijska tradicija i korijeni ove države, temelj i izvor su te nepobjedive snage bosanskohercegovačkog čovjeka, koji vezanih ruku prevladava nadmoćne i teške izazove. I 30 godina nakon što se najdraža zastava zavijorila na East Riveru, pred ovom i novim, još boljim generacijama su još mnogi izazovi napretka i jačanja države”, piše ministrica vanjskih poslova BiH.

Za to vrijeme, Ujedinjene nacije, ali i Evropska unija, su, navodi Turković, na još jednom teškom, generacijskom, ispitu, misleći na rusku agresiju na Ukrajinu.

Turković zaključuje kako ne treba sumnjati u pobjedu istine i pravde, te se pita da li svijetu i Evropi treba još stratišta, masovnih grobnica i pokolja prije nego shvati da samo jedinstvo, saradnja, uravnotežen razvoj i kompletiranje evropske porodice može biti garancija mirne i sigurne budućnosti ovog dijela svijeta.



(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.