24.5.2022. 22:25
0
Skupština usvojila Strategiju razvoja KS do 2027., više od dvije milijarde KM za strateške projekte
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Strategiju razvoja Kantona Sarajevo koja predviđa ulaganja više od dvije milijarde KM u strateške projekte i aktivnosti do 2027. godine.

- Definirani strateški ciljevi realizirat će se kroz 20 prioriteta i 67 mjera odnosno kroz 165 projekata koji mogu uključivati niz različitih aktivnosti.

Kako je navedeno, cilj je unaprijediti konkurentnost privrede i povećati zaposlenost, stvoriti uslove za društveno-ekonomski rast i smanjenje siromaštva, unaprijediti dostupnost i pouzdanost zdravstva, obrazovanja, socijalne politike i svih ostalih javnih servisa, odgovorno upravljati okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima, te unaprijediti efikasnost i odgovornost javnog sektora.

Ukupna planirana vrijednost razvoja kroz tu strategiju je 2.031.781.102 KM. U skladu sa procjenama, planirano je učešće sredstava budžeta KS u iznosu od 53,59 posto, sredstava EU i drugih međunarodnih donatora, te viših nivoa vlasti, kao i općina u procentu od 41,49 posto, ali i kreditnih sredstva sa 4,92 posto - navodi se.

Sva kantonalna ministarstva, organi uprave i druge kantonalne institucije koristit će tu strategiju kao osnovni dokument za planiranje.

Na sjednici je donesena Odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt 'Javni prevoz Sarajevo e-Mobility', kao i Odluka o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2022. godinu.

Skupština je dala saglasnost na programe rada i finansijske planove za ovu godinu, svih javnih ustanova iz oblasti kulture.

Prihvaćeni su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju za 2021. godinu javnih ustanova Narodno pozorište, MES - Međunarodni teatarski festival-Scena MESS, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Collegium artisticum, Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, Biblioteka Sarajeva, Muzej 'Alija Izetbegović' i Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa,    dok izvještaji ustanova Sarajevski ratni teatar - SARTR, Kamerni teatar 55, Muzej Sarajeva i Historijski arhiv nisu dobili podršku većine zastupnika u Skupštini.

Date su i saglasnosti na programe rada sa finansijskim planovima Fonda 'IKRE' i Fonda memorijala Kantona Sarajevo, te na Program rada Kantonalnog stambenog fonda za 2022. godinu.

- Zastupnici su dali saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS i Upravi policije MUP-a KS da mogu, kao pojedinačnu nagradu, dodijeliti policijskim službenicima pištolj ili revolver te da policijskim službenicima koji odlaze u penziju dodijele pištolj kojim su bili zaduženi za vrijeme obavljanja dužnosti. Skupština je također saglasna da MUP i Uprava policije ustupe oružje za potrebe instalacije stalne postavke u Muzeju genocida Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. 

Na prijedlog Vlade, s dnevnog reda povučena je Informacija o javnom linijskom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo s prijedlogom zaključaka, kao i Prijedlog odluke o osnivanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Javni prijevoz Sarajevo“ d.o.o. Sarajevo, te Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zaštiti planinskih izvorišta vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice.

Usvajanjem Odluke o donošenju Plana zaštite od požara, okončano je današnje skupštinsko zasijedanje. O nastavku sjednice javnost će biti blagovremeno obaviještena - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 
(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.