25.5.2022. 21:30
0
Korajlić: "Ovdje je prijetnja, nije cyber napad na škole. Naše policijske agencije bi trebale više ulagati u opremanje i kadrovsko jačanje osoblja"
Održan je hitan sastanak u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. FUP će pod nadzorom tužilaštva i uz pomoć drugih policijskih agencija biti nosilac aktivnosti u identifikovanju počinilaca ovog krivičnog djela. Prilikom KDZ pregleda ništa sumnjivo nije pronađeno. O ovoj temi u razgovoru za Hayat, Nedžad Korajlić, profesor sa fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu kazao kako su pripadnici MUP-a vjerovatno u dogovoru sa tužilaštvom došli do zaključka da dojave o bombama u KS imaju elemente terorizma.

"To će vodit FUP sa ostalim policijskim agencijama i mislim da je to dobra odluka. Ako bude elemenata terorizma, vjerovatno će državno tužilaštvo preuzeti ovaj slučaj. Moramo posmatrati pojave i u regiji. Kriminalitet se prelijeva, ako se ne nađe pogodno tlo na jednom mjestu. Mi smo na Balkanu po mnogo čemu povezani. U toku kriminalisitčke obrade, oni koji je vode, opredijelit će se za nekoliko verzija, jer nije dobro da krenete sa jednom verzijom, obzirom da vas može dovesti u slijepu ulicu. Ovo krivično djelo i način izvršenja nije način koji je to bio do sada. Prije su to bili da se za kraj školske godine neko od učenika odluči za tako nešto zbog kontrolnog ispita. Ovo je nešto ozbiljnije, jer se koristi softverska oprema", objašnjava Korajlić za Hayat.

Tvrdi kako ne možemo reći da je ovo ono n šta nas je NATO upozoravao, ali mroamo razmišljati da je  ovo predranja nečega, stvaranje straha i nesigurnosti.

"Onaj ko ima u planu nešto uraiditi, uraditi će kada je sigurnosni sistem razmrežen. Naše policijske agencije bi trebale više ulagati u opremanje i kadrovsko jačanje osoblja, koje rade na tim i sličnim djelima. Ovdje je prijetnja, nije cyber napad na škole. Ovdje se koriste hardverski sistemi, koji se koriste za izvršavanje nekih drugih djela. Ovo je ozbiljno, čim imate prijetnju na najranjivije, tačnije na djecu. Mora se postupati uvijek kao da je najozbiljnija prijetnja. Nemamo luksuz da postupamo neozbiljno, odnosno da unaprijed zaključujemo da je dojava lažna", naglasio je Korajlić, navodi Hayat. 



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.