1.6.2022. 10:10
0
Efendić: ZRAK ima budućnost, najveća odgovornost je na Vladi FBiH
Općina Novi Grad ne želi dozvoliti da se firma namjenske industrije ZRAK ugasi. U tom pravcu na jučer održanom sastanku načelnik općine Semir Efendić je ponudio i konkretnu pomoć.

Na inicijativu granskog sindikata metalskih radnika Federacije BiH održan je sastanak u prostorijama firme Zrak. Sastanku su pored Efendića prisustvovali članovi uprave preduzeća na čelu sa direktorom i izvršnim direktorima, resorni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnici sindikata Zraka čiji radnici su trenutno u štrajku zbog neisplaćenih 5 plata. 

- Dogovoreno je da se do naredne sedmice od strane Uprave pripremi plan iz dva segmenta. Prvi je vezan za korake koji su neophodni kako bi se ponovo pokrenula proizvodnja jer je sve više zainteresovanih kupaca za proizvode Zraka na međunarodnom tržištu, a drugi dio plana odnosi se na prijedlog načina izmirenja dugovanja prema bivšim radnicima firme kao i Poreskoj upravi Federacije BiH koji suštinski opterećuje poslovanje firme do mjere u kojoj ga čini i nemogućim, nakon sastanka napisao je Efendić.

Uprava je zadužena da dostavi tačne podatke o iznosima dugovanja prema bivšim radnicima i Poreskoj upravi. Dogovoreno je da se u narednoj sedmici ponovo održi sastanak istih učesnika na istom mjestu gdje će se razgovarati o prijedlozima za pokretanje proizvodnje i načina izmirenja starih dugovanja. Naravno najveća odgovornost na većinskom vlasniku firme Vladi Federacije BiH.

- U ime općine izrazio sam spremnost uključivanja i lokalne zajednice u pronalazak dugoročnog rješenja za opstanak i razvoj Zraka kao jedine firme iz oblasti namjenske industrije u našoj općini sa tradicijom proizvodnje od 75 godina, istakao je Efendić. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.