4.6.2022. 21:21
0
Džaferović: Schmidt mora reagovati zbog izbornih opstrukcija. NATO će intervenisati ukoliko dođe do sukoba u BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović gostovao je večeras u emisiji Sedam plus na Hayatu.

Džaferović se u razgovoru dotakao mnogih tema, a među najznačajnijim je bilo pitanje održavanja oktobarskih izbora u BiH te opstrukcija koje HDZ BiH provodi kako bi spriječio održavanje izbora.

Džaferović smatra da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt treba da reaguje zbog očitih opstrukcija koje dolaze iz HDZa.

“Visoki predstavnik treba da reaguje zbog opstrukcija izbornog procesa od strane HDZ-a. Mislim da ne treba čekati usvajanje budžeta, jer sada slijedi parlametnarna rasprava, amandmani, prvo čitanje i drugo čitanje. Zato sam mišljenja da visoki predstavnik već sada mora donijeti odluku kojom će se osigurati novčana sredstva za Opće izbore. Oni se moraju održati. U protivnom, ušli bismo u veliku političku krizu uslijed činjenice da ne bismo znali kada će izbori biti održani. Retrogradne političke snage su spremne da spriječe izbore zarad ostvarivanja svojih ciljeva. Mi im to ne smijemo dati u ruke” – ističe Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na mogućnost izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini, te je istakao da je siguran da bi NATO reagovao u slučaju izbijanja sukoba u BiH.

“Utisak koji sam ponio iz Brisela jeste da bi NATO sigurno reagovao u slučaju izbijanja sukoba u BiH. To moraju znati svi koji bi da prave nerede i prijete kojekakvim razlazima. Mislim da smo mnogo bliže NATO-u nego što smo bili 2019. godine. BiH je danas u Akcionom planu za članstvo. Godinu dana smo vodili borbu o izradi programa reformi i u tome uspjeli. Formalno gledano, možemo reći da smo bliži NATO savezu. Suštinski odnos BiH i NATO-a je sada naglašeniji, potaknut ruskom agresijom na Ukrajinu”, zaključio je Džaferović.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.