10.6.2022. 15:54
0
Milanović predsjedniku Finske pričao o BiH iako je tema razgovora bila aplikacija te države za članstvo u NATO-u
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom Republike Finske Saulijem Niinistom. Tema razgovora dvojice predsjednika koji je inicirao predsjednik Niinisto bila je aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem juna u Madridu.

Predsjednik Milanović prenio je finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske.

U razgovoru je predsjednik Milanović detaljno informisao predsjednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni učestvovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima.

“Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Dejtonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH”, objasnio je predsjednik Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske.

Interes je Hrvatske, istaknuo je predsjednik Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Evropske unije i NATO-a.

“Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU”, rekao je predsjednik Milanović u razgovoru predsjedniku Niinistu.

Tokom telefonskog razgovora finski predsjednik Niinisto pozvao je predsjednika Milanovića u službenu posjetu Republici Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio, stoji u saopćenju Zorana Milanovića.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.