15.6.2022. 17:05
0
Stoltenberg: Švedska i Finska spremne sarađivati s Turskom po pitanju njenih legitimnih zabrinutosti
Švedska i Finska spremne su da sarađuju s Turskom po pitanju njenih legitimnih sigurnosnih zabrinutosti zbog terorizma, izjavio je u srijedu u Bruwllesu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi Anadolu Agency (AA).


Govoreći na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane NATO-a, Stoltenberg je potvrdio da NATO sada aktivno radi na narednim koracima u procesu pridruživanja Švedske i Finske.

Naglasio je da je Turska “važan saveznik” koji je “izrazio zabrinutost oko nekih specifičnih pitanja, posebno u vezi borbe protiv terorizma”.

Također je naglasio da Turska ima "legitimne zabrinutosti u vezi s njihovom borbom protiv grupe PKK i drugih (terorističkih) organizacija". Istakao je da NATO, Evropska unija, kao i Finska i Švedska, PKK smatraju terorističkom organizacijom.

Stoltenberg je također pozdravio poruke Finske i Švedske o tome da su "spremne zaista poduzeti akcije i da bliže sarađuju s Turskom kako bi riješili sigurnosne probleme u vezi s terorizmom".

Rekao je da je uvjeren da će saveznici, čak i ako bi to moglo potrajati duže nego što je prvobitno planirano, pronaći rješenje za članstvo Švedske i Finske, posebno jer je Ankara također za politiku otvorenih vrata NATO-a.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica Alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja pa čak i podržavanja terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom Savezu.

Krajem maja Turska je u Ankari bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tada rekao da sastanci nisu bili "na željenom nivou".

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi, navodi AA. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.