20.6.2022. 9:08
0
Dva državljana BiH se bore na ukrajinskom ratištu: Jedan na strani Ukrajine, drugi Rusije
Ministarstvo sigurnosti BiH reagovalo je nakon što je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ranije objavilo podatak da je "u Ukrajini ubijen 51 plaćenik iz BiH", poručivši da imaju saznanja o odlascima "dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu".

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, na ratišta stiglo 167 državljana BiH. Tvrde da je od tog broja 51 osoba ubijena, 46 osoba napustilo ratišta, te da se trenutno 70 državljana BiH nalazi u Ukrajini.

Ministarstvo sigurnosti BiH, kao ni druge sigurnosne agencije nemaju takvih saznanja.

- Ministarstvo sigurnosti BiH i sigurnosne agencije imaju saznanja o odlascima dva državljanina BiH na ratište u Ukrajinu (jedan na strani Ukrajine, a drugi Rusije) pa su time i potpuno neistiniti podaci odlazaka i poginulih državljana BiH kako je to objavljeno u medijima pozivajući se na ruske izvore - navedeno je u reakciji ministarstva.

Naglašavamo da se odlazak državljana BiH na strana ratišta, izmijenjenim zakonom od 2014. godine, smatra krivičnim djelom povezanim sa terorizmom i terorističkim aktivnostima. Zakonom su propisane kazne zatvora i do 10 godina. Povod za njegovo donošenje bio je odlazak značajnog broja bh. državljana na ratišta u Siriji.

Kazna zatvora u trajanju od tri godine predviđena je za sve koji se na bilo koji način pridruže stranoj vojsci, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

(A. Balićevac)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.