23.6.2022. 11:20
0
Sigurnosne agencije u BiH nisu imale informacije o ugroženosti: Milanović izmislio prijetnje?
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, otkazao je 19. decembra prošle godine prethodno najavljenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Iz Ureda predsjednika Hrvatske tada je saopćeno da se "za danas najavljeni posjet predsjednika Republike Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" otkazuje se zbog sigurnosnih razloga".

Prema podacima koje je Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Vijeću ministara, a potom su proslijeđeni Zastupničkom domu Parlamenta BiH kao odgovor na zastupničko pitanje Nikole Lovrinovića, ni jedna sigurnosna služba u BiH ni partnerske agencije nisu raspolagale informacijama koje bi ukazivale na eventualnu ugroženost predsjednika Hrvatske u BiH, odnosno u Travniku i Novoj Bili, gdje je trebalo da dođe.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je, kako se navodi u odgovoru, odmah uputila akte nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama za prikupljanje informacija o eventualnoj ugroženosti predsjednika Hrvatske, te kontaktirala njegovo obezbjeđenje.

- Dana 15.12.2021. tokom priprema za posjetu predsjednika Milanovića policijski službenici Direkcije su, zajedno sa članovima sigurnosne prethodnice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kao i pripadnicima MUP-a SBK - PU Travnik, obišli sve predmetne lokacije iz protokola posjete. S gore navedenim agencijama dogovorena je razmjena informacija s ciljem nesmetanog odvijanja posjete. Preko partnerskih agencija izvršene su provjere o mogućoj ugroženosti predsjednika Milanovića, gdje smo informisani od nadležnih agencija da ne raspolažu sa konkretnim informacijama o njegovoj ugroženosti – piše u odgovoru.

Odluka o otkazivanju posjete Milanovića donesena je na osnovu sigurnosnih procjena nadležnih institucija Hrvatske.

- Za vrijeme rada na terenu, te u kontaktu s prethodnicom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, nisu postojale informacije koje bi ukazivale na eventualnu ugroženost predsjednika Zorana Milanovića – navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje.

Lovrinović je pitao "koji sugurnosni problemi su bili razlog otkazivanja dolaska predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u Bosnu i Hercegovinu?".



(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.