30.6.2022. 15:14
0
Krovna tijela mladih u BiH pozvali institucije da pomognu u rješavanju problema mladih
Tri krovna tijela mladih u BiH – Vijeće mladih Federacije BiH, Omladinski savjet Republike Srpske i Vijeće mladih Brčko distrikta BiH, danas su održala konferenciju za medije pod nazivom “Za BiH po mjeri mladih!”, što je jedna od dvogodišnjih aktivnosti u okviru Sporazuma o zajedničkoj saradnji.

Na konferenciji su iznesni stavovi o položaju mladih u BiH, sa posebnim osvrtom na pitanja zapošljavanja mladih i implementaciju postojećih zakonskih rješenja u oblasti mladih.

Već dvije godine krovna tijela mladih u BiH zagovaraju uspostavu Komisije za koordinaciju pitanja mladih kao jedinog mehanizma za koordinaciju politika prema mladima na državnom nivou. Nažalost, do danas izostaje politička volja za njeno formiranje.

Nedim Alibegović iz Vijeća mladih FBiH kazao je da kao pokazatelj da se zapošljavanje mladih smatra političkim prioritetom, potrebno je ubrzati proces kreiranja plana implementacije Garancije za mlade u BiH koja će ponuditi sistemska rješenja na ovaj, za mlade važan problem.

- Krovna tijela za mlade u BiH imala su i još uvijek imaju aktivnu ulogu u procesu uspostavljanja Komisije za koordinaciju pitanja mladih i dostavila su svoje zajedničko mišljenje na Nacrt odluke o osnivanju Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH u cilju uspostavljanja funkcionalnog tijela koje bi pružalo podršku mladima, a koje bi bilo sačinjeno od predstavnika krovnih tijela i nadležnih institucija – istakao je Harun Šabanović, predsjednik Vijeća mladih Brčko distrikta BiH.

- Tražimo što brže uspostavljanje Komisije za koordinaciju pitanja mladih kako bi ojačali mehanizme podrške mladih u BiH sa višeg nivoa, kao i položaj omladinskih organizacija - istakao je.

Mladen Pjevčević iz Omladinskog savjeta Republike Srpske istakao je da u BiH postoje tri zakona o mladima.

- Zakon o omladinskom organiziranju Republike Srpske, zakon o mladima Federacije BiH i zakon o mladima Brčko Distrikta. Tri najznačajnije stvari su omladinske politike, prostor za mlade i komisije za mlade. Što se tiče omladinske politike, primjer dobre prakse može biti Republika Srpska jer duži niz godina ima formiranu omladinsku politiku, ali i veliki broj lokalnih omladinskih politika. Ono što je zajedničko za sva tri krovna tijela i gdje vidimo priliku za napredak je komisija za koordinaciju pitanja mladih kako na lokalnom tako i na entitetskom nivou. Formiranje komisije popravilo bi značajno položaj mladih i doprinijelo njihovom boljem položaju u društvu - rekao je.

Konferencija za medije realizirana je u sklopu projekta “Fakat je vakat za mlade na lokalu” koji se realizira zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projekta, kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), finansiran od Austrijske razvojne saradnje.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.