30.6.2022. 19:11
0
Brkić: Važno je da smo izabrali put ka NATO -u, Rusija je ojačala Alijansu
Predstavnici zemalja članica NATO saveza usvojili su novi Strateški koncept. Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju BiH – NATO Josip Brkić je pojasnio da je to dokument koji definira kako će Sjevernoatlantski savez u vremenu pred nama definirati ono što su izazovi, sigurnosne prijetnje po zemlje članice samog saveza, ali i po zemlje koje su partneri NATO-u.

Dodaje da je ruska agresija na Ukrajinu je dodatno probudila odnose unutar Sjevernoatlantskog saveza na način da je upućen poziv dvjema državama, Finskoj i Švedskoj, da postanu punopravne članice NATO-a.


- Ojačala ga je i na način da je NATO savez za svoje istočno krilo spremno rasporediti do 300.000 vojnika. Jača odbrambene kapacitete saveza, a isto tako kroz politiku otvorenih vrata jača širenje vrijednosti koje NATO zagovara, a to se odnosi i na BiH, jer mi smo pored Gruzije jedan jak partner i zemlja aspirant ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlanskom savezu – govori on.

Ističe da je za BiH važno to da je transatlantsko partnerstvo očvrsnulo, jer mi smo izabrali taj put. Da pripadamo tom vrijednosnom i kulturološkom krugu, EU i NATO-u.


Kaže da prepoznavanje Zapadnog Balkana od strane Alijanse znači da je jugoistok Evrope upravo taj strateški prostor Sjevernoatlantskog saveza gdje treba, prema njegovom osobnom uvjerenju, zatvoriti taj integracijski proces.

- Punopravnim članstvom BiH u sjevernoatlantski savez mi smo okruženi ili obgrljeni zemljama koje su punopravne članice NATO saveza. Čvrsto vjerujem da je to sudbina koja čeka BiH jednom kada mi unutar BiH nađemo politički konsenzus da dio svog suvereniteta prenesemo na sjevernoatlanski savez. Ja osobno vjerujem i radim na tome da to bude što prije – rekao je Brkić.

BiH je formalno-pravno partner NATO-a i u samoj komunikaciji i strateškom dokumentu BiH se definira kao država koja je unutar akcijskog plana za članstvo, pojašnjava Brkić.

- U tom kontekstu, svi programi saradnje koje BiH ima sa NATO-om jačaju državne institucije, Ministarstvo odbrane, odnosno OSBiH doprinose jačanju vladavine prava u kontekstu borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije… Sve su to vrijednosti koje podjednako traži i EU i NATO. Mi smo pokazali i dokazali da su vojnikinje i vojnici, časnici OSBiH pokazali svoju vjerodostojnost i vjernost NATO-u u misiji u Afganistanu, pokazali da smo stabilan partner, i to se cijeni i vrijednuje. Vjerujem da će paket pomoći koji će doći BiH od NATO-a u kontekstu povećanja otpornosti institucija BiH, ovim modernim ugrozama koje mogu biti cyber, lažne vijesti, proturanje nekih drugih istina. Taj paket pomoći koji će uključivati i modernizaciju OSBiH, i pojačavanje te diplomatske aktivnosti ka NATO putu BiH, sve će pomoći da se približimo korak tom političkom, vojnom savezu koji se baštini na vrijednostima gdje BiH želi da ih dublje ukorijeni u svoje društvo – rekao je Brkić.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.