2.7.2022. 21:00
0
Kušljugić o krizi sa plinom: Sarajevo se mora pripremiti za tri scenarija
Nadležne institucije i vlasti bi trebali već vršiti pripreme za predstojeću grijnu sezonu, a naročito kada je riječ o alternativnim izvorima ukoliko se BiH suoči sa plinskom krizom.


Elektroenergetski sistem BiH bi se suočio sa velikim izazovom ukoliko bi građani zbog nedostatka plina prešli ne grijanje na električnu energiju.  

Mirza Kušljugić, univerzitetski profesor i ekspert iz oblasti elektroenergetskih mreža i sistema ističe da se treba pripremati na tri scenarija.

“Sarajevo je u potpunosti zavisno od dotoka plina i treba napraviti tri scenarija. Jedan je da će biti plina i da će biti skup, drugi je da će biti ograničene količine što opet postavlja da li su moguće neke mjere štednje koje su trenutno u nekim zemljama EU jako aktuelne jer se nagovještava da će se morati smanjiti potrošnja plina za grijanje. A treći je scenario je da može doći do prekida napajanja koliko je to izvjesno teško neko danas može da kaže, ali to je varijanta koja postoji i onda je vjerovatno da će se Sarajevu dogoditi ono što se desilo prije nekoliko godina u Zenici, prelazak na grijanje uz pomoć električne energije što predstavlja poseban izazov”, kazao je Kušljugić.   

On je kazao da u ovom periodu treba praviti korake prema sva tri scenarija jer ništa nije isključeno. 

Kada je riječ o toplotnoj energiji u Zenici profesor Kušljugić kaže da zavisnost Grijanja Zenice je u potpunosti povezana sa radom Arcelor Mittala.

"A budućnost Arcelor Mittala je povezana sa njegovom ekološkom dozvolom. I tu postoji jedna određena opasnost da dođe do nekih izazova u snabdijevanju, ali u ovom trenutku mislim da nije toliko kritično", kazao je Kušljugić za Dnevnik FTV-a.  



(Patria / Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.