4.7.2022. 13:55
0
Šefica švedske diplomatije Ann Linde poklonila maramu za projekat 'Majčina marama'
Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde odlučila je pokloniti maramu udruženju "Majke Srebrenice" koja će biti izložena u okviru instalacije "Majčina marama".

"U znak divljenja hrabrim ženama koje stoje iza udruženja "Majke Srebrenice" poklanjam ovu maramu njihovoj umjetničkoj instalaciji “Majčina marama”. Švedska nastavlja podržavati vašu potragu za istinom, sjećanjem i pravdom", poručila je Linde.

Linde je uz poruku o marami objavila i fotografiju na kojoj nosi "Srebrenički cvijet"

Podsjećamo, nedavno je maramu srebreničkim majkama za iste namjene poklonila i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor. Maramu je poklonila i premijerka BPK Aida Obuća, a srebreničkim majkama podrška je stigla sa svih strana svijeta. 

Umjetnička instalacija “Majčina marama”, dio inicijative “Heroine Srebrenice”, bit će otvorena ovog mjeseca u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile 1995. godine.

Instalacija će biti simboličan prikaz marama i šalova koje žene koriste u svakodnevnom životu i koje koriste majke srebreničkih žrtava tokom molitve za svoje najmilije.

“Umjetnička instalacija ‘Majčina marama’ posvećena je herojskoj ulozi i doprinosu bosanskohercegovačkih žena”, rekla je Velma Šarić, direktorica i osnivačica Centra za postkonfliktna istraživanja, koji, zajedno sa Udruženjem Pokret ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’ i Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari, organizuje ovaj projekat.

Cilj je prikupiti 1.000 marama od majki srebreničkih žrtava u čast njihove uloge u očuvanju sjećanja na genocid.


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.