9.7.2022. 11:18
0
Krenuo osmi maraton mira Goražde – Žepa – Srebrenica
U organizaciji Atletskog kluba Goražde, jutros je iz grada na Drini krenuo osmi po redu maraton mira Goražde – Žepa – Srebrenica, kojim se nastoji sačuvati spona između tri nekadašnje Zaštićene zone UN-a.

Start maratona tradicionalno je označen  iz kompleksa Memorijalne šume 8.372 na Posestri, kojm Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, a maratonce su sa ovog lokaliteta ispratili muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

- Ovaj simbolični događaj kojim odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici organizujemo već osmi put i drago nam je da se svake godine broj učesnika povećava. Iz Goražda je krenulo 12 maratonaca, dok će nam se u Žepi pridružiti još tri tako da će nas 15 zajedno trčati dionicu do Potočara gdje ćemo se pokloniti i odati počast žrtvama genocida i prenijeti poruku da Goražde dijeli bol Srberenice, jer to je najmanje što možemo učiniti  – kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman.

Član Škole trčanja koja djeluje pri ovom klubu, Michal Szameto iz Poljske, u maratonu učestvuje već četvrti put.

- Ovo je događaj koji izaziva posebne emocije u čovjeku. Sjećam se svog prvog odlaska u Srebrenicu kada sam na nadgrobnom spomeniku video godište ubijenog mladića, 1979. što je i moja godina rođenja. Jednostavno sam zanijemio od tuge iobećao sam sebi da ću ponovo doći u Potočare kako bih odao počast svim žrtvama genocida – kazao je Szameto.

Učesnici maratona prilikom prolaska kroz Goražde odali su počast te položili cvijeće na spomen- obilježjima poginulim pripadnicima MUP-a, ubijeoj djeci Goražde 1992 – 1995. godine, kao i na centralno spomen-obilježje poginulim braniocima Goražda. Večeras će to učiniti i u Žepi gdje će odati počast stradalom stanovništvu i braniocima ovog dijela BiH. Njihov dolazak u Potočare očekuje se sutra.     

Doprinos obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici dali su i goraždnaksi planinari koji učestvuju u Maršu mira, dok će sutra iz grada na Drini krenutii jubilarni deseti biciklistički maraton u organizaciji Biciklističkog kluba Goražde.

Godišnjica genocida bit će obilježena i posredstvom goraždanksog muftijstva. Sutra  u 12 sati sa svih džamija na prostoru muftijstva bit će proučena salla, a na Trgu branilaca grada u Goraždu u isto vrijeme bit će obustavljen saobraćaj te će kroz aktivnost "Stani za čovječanstvo" biti iskazano poštovanje prema žrtvama  genocida u Srebrenici.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.