14.7.2022. 11:15
0
Džaferović sa britanskim ministrom za Evropu: Održati izbore i provesti rezultate bez blokada
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je s ministrom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Evropu Grahamom Stuartom o stanju u BiH, s posebnim naglaskom na procese koji su u proteklih godinu dana prijetili da ugroze mir, suverenitet i teritorijalni integritet države.

Predsjedavajući Džaferović je podržao snažan angažman vlasti UK kroz uvođenje sankcija za one koji ugrožavaju Dejtonski sporazum, diplomatsku inicijativu, podršku Oružanim snagama BiH i kroz druge forme.

Džaferović je ohrabrio vlasti UK da nastave s ovom politikom, jer je to od izuzetnog značaja za stabilnost sve dok BiH ne dovrši izgradnju vlastitih mehanizama sankcija.

Razgovarano je o održavanju predstojećih izbora i implementaciji rezultata, te je zajednički ocijenjeno da izborni proces i uspostava vlasti mora proteći bez opstrukcija i blokada, saopćeno je.

Posebna pažnja posvećena je pitanju produženja mandata međunarodne vojne misije, a razgovarano je i o investicijskom planu Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan u iznosu 100 miliona, za vremenski period do 2025. godine.

Džaferović je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu što pokazuje izuzetan stepen posvećenosti kada je u pitanju čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici, a o čemu govore i posebne komemoracije povodom 27. godišnjice genocida upriličene u Parlamentu i Ministarstvu vanjskih poslova UK.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.