22.7.2022. 9:55
0
Majke Srebrenice i Žepe: "Negatori genocida identični su zločincima"
Godina dana od kada je Visoki predstavnik svojom odlukom donio Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine navršava se sutra, čime je omogućeno sankcionisanje negiranje genicida i zločina protiv čovječnosti utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova.

U povodu godišnjice tzv. Inckovog zakona želimo još jednom upozoriti prevashodno pravosuđe Bosne i Hercegovine ,ali i nadležne institucije ,međunarodnu zajednicu i javnost da se zaštita zločinaca i negatora zločina realizira na najvišem nivou, ne samo u susjednim državama ,nego i u BiH, poručuju iz Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" i Udruženja "Žrtava i svjedoka genocida". 

"Naime, negatori genocida u Narodnoj skupštini RS usvojili su Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 15.7.2022.stavio je van snage odluku Narodne skupštine Republike Srpske o nepriznavanju odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o zakonu o zabrani negiranja genocida čime je potvrdio ispravnost i utemeljenje “Inckovog zakona“. Tuzilaštvu BiH je podneseno oko 40 prijava zbog raznih oblika negiranja ,umanjenja ili poricanja zločina ,ali nije podignuta niti jedna optužnica ", navode iz udruženja. 

Dodaju da negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca ,koja se danas naziva Revidirana strategija.

"Mi žrtve smo do kraja insistirali na donošenju zakona o negiranju i insistirali da se u tzv. Revidiranoj strategiji ugradi prioritetni dio o predmetima proslijeđenih od strane MKSJ iz Den Haga u BiH. Tužilaštvo BiH je ovih dana ,konačno, ,nakon više od pola decenije traženja ,objavilo informacije o tim predmetima ,njih preko 800. Saznali smo da je preko 300 obustavljeno ili su donesene odluke o nesprovođenju istrage. Kako je moguće da 300 predmeta, njih skoro 40% ,bude obustavljeno od strane tužilaštava u BiH ,a gdje je MKSJ napisao da postoji osnovana sumnja i dao “zeleno svjetlo “ za procesuiranje u BiH. Znamo da su njih 300 skoro svi iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a da su predmeti koji su označeni negativno, skoro uglavnom Bošnjaci ,bili predmeti novih istraga i optužnica .Primjer “Dobrovoljačke ulice “je najilustarivniji primjer, gdje je MKSJ dao negativnu ocjenu, a tužilaštvo podiglo optužnicu", kažu iz dva udruženja.

Navode da nema razlike između negatora i zločinaca , a oni koji štiti i jedne i druge snose najveću odgovornost i žrtve de biti primorane da podnose krivične prijave protiv odgovornih iz pravosuđa BiH i pred međunarodnim forumima imajući u vidu da se opstrukcija i zaštita zločinaca i negatora realizira sistemski i organizirano. Da li ćemo čekati još pola decenije da saznamo imena (oko 300 osoba sa A liste),koji su amnestirani od strane tužilaštava u BiH i još možda 30 godina da se podigne optužnica za negiranje genocida, upravo onoliko koliko cijeli svijet čeka optužnicu za opsadu Sarajeva .

"Pozivamo sve nadležne institucije na čelu s VSTV kao i predstavnike međunarodne zajednice da pokrenu mehanizme kojim bi se spriječila organizirana sabotaža progona ratnih zločinaca i negatora zločina ,a mi žrtve idemo nastaviti ukazivati na one koji štite zločince i njihove zločine .Pozivamo tužilaštva u BiH da hitno stave u proceduru predmete dostavljene od MKSJ shodno anexu B Tzv.Revidirane strategije i podignu optužnice za negiranje genocida. Nećemo dozvoliti da pobjede zločinci i negatori i njihovi zaštitnici i u pravosuđu", zaključili su. 



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.