22.7.2022. 22:29
0
Četiri godine bez majke Hatidže: Uspjela je pronaći nekoliko sveski, klikere…
Danas je četiri godine otkako nas je napustila srebrenička heroina, majka, simbol borbe za istinu, Hatidža Mehmedović, koje je bila predsjednica Udruženja "Srebreničke majke".

U genocidu u Srebrenici ubijeni su joj sinovi Almir (18) i Azmir (21), te suprug Abdulah (44). U srebreničkim su masovnim grobnicama završili i mnogi njeni rođaci i komšije.

U Srebrenicu se vratila 2003. godine, sama, došla je živjeti u grad u kojem su joj zlotvori ubili sve osim prkosa, dostojanstva bosanske majke i želje da se zločinci kazne. Svojim je brojnim aktivnostima aktuelizirala istinu o počinjenom genocidu, učestvovala u procesima koji su doveli do kažnjavanja zločinaca, a bila je nominovana i za Nobelovu nagradu za mir 2005.

“Svojih nemam, ali ste svi moji, svi ste vi moja djeca”, često je znala reći majka Hatidža.

U vrtu njene kuće zasađena su tri bora s kojima je stalno pričala. Zasadio ih je njen sin Almir, pred rat. Tokom radova na obnovi kuće nije dala da se posjeku. Još nešto je za nju bilo svetinja: urezan Almirov  nadimak “Lalo” na betonskoj ploči pored izlaza iz kuće. Pazila je da prilikom radova na kući to niko ne zabetonira i prekrije. Uspjela je pronaći i nekoliko dječijih sveski, klikere i jednu skiju. To je bilo sve što joj je ostalo od njene djece.

Kada nas je majka Hatidža napustila iz cijelog svijeta stigli su posljednji pozdravi, njena borba bila je inspiracija i mnogim umjetnicima, običan svijet je oplakivao i zapamtio.

Doajen novinarstva Salih Brkić napravio je dokumentarni film “Majka Hatidža”, Esnefa Smajlović-Muhić iz Srebrenice, koja je i sama preživjela golgotu genocida, napisala je i knjigu “Majka Hatidža”. Srebrrenička majka inspirisala je i pjesnika Mileta Stojića da napiše peomu “Hatidža” kao i istoimenu knjigu.

“Tako sanja Hatidža

U praznoj kući u Srebrenici

U praznoj Bosni

U našim praznim srcima

Dok mjesečina u njenom vrtu

Posipa tri zelena bora

Srebrenim laticama užasa” , pisao je Stojić o majci.

O majci Hatidži govorila je i slavna holivudska glumica Angelina Jolie:

“Upoznala sam Hatidžu prije četiri godine kada sam posjetila Srebrenicu gdje su pokopane žrrve genocida, najgoreg masakra na evropskom tlu od holokausta. Sjećam se dobro, sjedjela je u krugu drugih ožalošćenih majki Srebrenice, tiho i dostojanstveno te je ispričala svoju priču. Govorila je o životu prije rata sa mužem Abdulahom i sinovima Azmirom i Almirom, koji su imali 21 i 18 godina. Opisala je užasne dane u julu 1995. godine kada su nasilno odvojeni od nje i odvedeni u smrt zajedno s najmanje 8.000 nedužnih muškaraca i dječaka. Osim muža i sinova, Hatidža je izgubila oca, dva brata i brojne članove porodice“, napisala je Jolie.

U beogradskom listu “Danas” od majke Hatidže, kada nas je napustila, oprostili su se istraživačica genocida, sociologinja Janja Beč-Neumann, prvi glavni tužilac Haškog tribunala Richard Goldstone i italijanski naučnik Sergio Paini koji je pripremio magistarski rast o Hatidži. Njihov oproštaj u novinama bio je jedini In Memoriam za Hatidžu Mehmedović u Srbiji.

Hatidža i njena borba za kažnjavanje zločinaca, za prava majki Srebrenice i povratak u taj grad, kao i njena tuga sa kojom se tako dostojanstveno nosila, nikada neće biti zaboravljeni. Ta je žena ostala u čistim srcima svih onih ljudi koji su je upoznali. Jedan pogled bio je dovoljan da osjetite njenu bol, ali i njenu dobrotu, prenosi N1.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.