23.7.2022. 10:24
0
Dan D 27. jula: Hoće li se vlast odreći povećanja plaća od 500 KM i visokih otpremnina
Ostalo je još nekoliko dana da vlast na državnom nivou usvoji izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a kojim bi se spriječilo da izabrani i imenovani funkcioneri dobiju julske plaće uvećane i za 500 KM.

Sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda PS BiH zakazane su za 27. juli. Na dnevnom redu su izmjene Zakona o plaćama i naknadama, a ukoliko bi se desilo da se ne usvoje predložene izmjene i julske plaće budu obračunate po novoj osnovici i istim koeficijentima, više ne bi bilo mogućnosti za promjene jer to ne dozvoljava ni Ustav BiH.  

Dakle, prvi i zadnji pokušaj da vlast pokaže solidarnost i odrekne se enormnog povećanja plaća bit će 27. jula.

Na dan kada je usvojen Budžet institucija BiH u Domu naroda PS BiH 30. juna delegati su izrazili spremnost da smanje koeficijente kako njihove plaće ne bi rasle za 500 KM jer je intencija bila da se plaće povećaju državnim policajcima, vojnicima i državnim službenicima. To povećanje sa novom osnovicom od 535 KM neće prelaziti 100 KM.

Na dnevnom redu Predstavničkog doma PS BiH dvije su tačke koje se odnose na Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, odnosno smanjenje koeficijenata za izabrana i imenovana lica.

„Onemogućava se povećanje plaće za izabrana i imenovana lica, posebno poslanike i delegate u Parlamentamoj skupštini BiH, te članove Predsjedništva BiH, ministre u Vijeću ministara BiH, te njihove savjetnike koji su i prije povećanja osnovice imali neopravdano visoka primanja. I drugo, smanjuje se razlika između zaposlenih u institucijama BiH sa najvećim i najmanjim koeficijentima, što je jedino ispravno u ovom trenutku, s obzirom na sve veće socijalne i ekonomske razlike”, navodi se u obrazloženju jednog prijedloga izmjena Zakona.

Kada je riječ o Domu naroda PS BiH, na dnevnom redu su dva prijedloga. Zahtjev Kluba Bošnjaka odnosi se na smanjenje koeficijenata kako bi plaće funkcionera ostale na istom nivou, a dva druga prijedloga izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH odnose se na povećanje koeficijenata državnih službenika, vojnika i policajaca, te ograničavanje otpremnine za zaposlene u institucijama BiH koje sada prelaze i 30.000 KM za zvaničnike.

"Minimalan iznos otpremnine ostaje kao i do sada 5.364 KM, ali se maksimalan iznos otpremnine ograničava na 10.728 KM. U praksi, zaposleni s koeficijentom od 3,55 i niže (šef odsjeka i niže) zadržali bi otpremninu u istom iznosu na koju trenutno imaju pravo, dok bi se ograničenja u praksi odnosila samo na zaposlene s koeficijentom višim od 3,55 (savjetnik ministra, zamjenik ministra, ministar, poslanik ili delegat u PS BiH, savjetnik člana Predsjedništva BiH, član Predsjedništva BiH...)", navodi se u obrazloženju. 

Ovim bi se ostvarile značajne uštede u Budžetu BiH.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.