29.7.2022. 15:15
0
Dva miliona za siguran porod, korupcija u porodilištima najveća u Banjaluci
"Čula sam od poznanica da, ko se želi poroditi bez mučenja, mora da nađe sebi doktorku i plati je. Moji roditelji, muž i ja smo našli doktorku koja me pregledala zadnju sedmicu trudnoće. Moj otac joj je uručio u koverti 100 evra. Naravno, uzela je. Na porodu nije bila, iako smo je zvali više puta", početak je ovo jednog u nizu traumatičnih svjedočenja iz porodilišta u Bosni i Hercegovini. Iako je doktorka iz ove priče obećala da će "zvati svoje ljude da se pobrinu za porodilju", to se nije desilo, a porod je trajao petnaest sati uz najgore bolove.

Svaki drugi porod u Bosni i Hercegovini počne ili završi korupcijom, pa bijeli mantili godišnje po ovom osnovu od građana, za usluge, kao “nagradu” dobiju oko dva miliona maraka, a za ove namjene u namjeri da se osiguraju koliko toliko pristojni uslovi poroda daju se i cijele plate.


“Nakon četiri dana traženja doktora koji će obaviti planirani carski rez, jer dva doktora koji su prvobitno bili planirani, sticajem okolnosti nisu bili u mogućnosti, porodica i ja smo bili prinuđeni “na kafi” dogovoriti planirani carski rez koji je kasnije završio kao hitan. “Prosječna plata” Federacije Bosne i Hercegovine je bila dovoljna da se doktor pojavi u zoru, iako nije bila njegova smjena, kako bi obavio porod”, takođe je priča o jednom porodu u Bosni i Hercegovini.

Ova svjedočenja prikupljena su u okviru projekta Zajedno u borbi protiv korupcije u porodilištima koji sprovodi Udruženje “Baby steps”, a koji finansira USAID.

Predstavnici ovog udruženja danas borave u Banjaluci. Fokus im je kažu Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, jer je njihovo istraživanje pokazalo da je upravo u gradu na Vrbasu stepen korupcije najveći, ali je tvrde u udruženju, mali procenat razlike, pa se teško može govoriti o idealnim uslovima u bilo kojem od bh porodilišta.

“U jednom dijelu odgovornost je do svih nas sa aspekta percepcije. Moramo znati da je koverta u porodilištu krivično djelo, moramo znati da tako doprinosimo sistemu da bude još gori. Treba znati da se porodilje u strahu od traume opredjeljuju za kovertu”, istakla je Amila Tatarević iz Udruženja “Baby steps”, ističući kako je važno znati da pozicija doktora i porodilje nije ista.

Zbog toga je, tvrdi Tatarevićeva nužno doći do toga da doktor odbije ponuđenu kovertu ili “nagradu” i da primanje poklona razumiju kao krivično djelo.

Predstavnici ovog udruženja imali su sastanak sa predstavnicima UKC-a s kojima su dogovorili saradnju. Za naredni period pripremaju sistem za prijavu korupcije i ocjenjivanje porodilišta koji će porodiljama biti na raspolaganju po povratku u dom i koji bi funkcionisamo elektronskim putem.

Brankica Raković, koordinatorka projekta za Banjaluku, istakla je kako ona nije imala negativno iskustvo na porodu, ali kako je njen tadašnji suprug, bez njenog znanja, samoinicinativno dao kovertu medicinskom osoblju.

“Problem je što je to postao dio folklora, što mi sami idemo da damo neki poklon bez da nam to iko traži i što druga strana to prihvata ili često i sama traži”, istakla je Raković tvrdeći da je za bilo kakav rezultat neophodan rad i s jedne i s druge strane, “mi da prestanemo da dajemo oni da prestanu da uzimaju i traže”, prenosi N1.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.