5.8.2022. 8:35
0
Tuzlak poslije 62 godine zatvorio frizerski salon: Kad vidim oblik glave, znam šta treba raditi
Poslije 62 godine rada majstor Salih Mešković iz Tuzle zatvorio je svoj frizerski salon i otišao u zasluženu penziju.

U salon koji se nalazi u neposrednoj blizini Trga slobode, Mešković je prvi put ušao 1960. godine. Učio je zanat od majstora Osmana Latifagića, a potom ga i naslijedio u radnji sve do ljeta 2022. godine. 

“Vlasnik lokala je odlučio da otvori nešto drugo i zbog toga zatvaram salon. Sada idem u pravu penziju mada bih mogao raditi još”, izjavio je Mešković, legendarni Tuzlak i brico sa najdužim stažom u Bosni i Hercegovini. 

Radovi u objektu već su počeli, a majstor Salih će se u budućnosti posvetiti svom voćnjaku u kojem ima stotinjak stabala šljive, dvadesetak oraha, ali i obradivog zemljišta. 

Evocirajući uspomene na dane kada je radio, majstor Salih sjeća se agresije na Bosnu i Hercegovinu kada je pripadnike Armije Republike BiH, prognanike koji su stigli u Tuzlu, policajce… šišao besplatno. 




Radio je do 77 godine ali, kaže, “godine ne broji jer se starosti ne boji”. Svojim mušterijama nije dozvoljavao da biraju kako će ih šišati. 

“Meni su sve mušterije drage. Ali kada vidim mušteriju, oblik glave, ja znam kako ga treba šišati. Meni nisu trebali govoriti i zato su me kasnije prihvatili takvog pa su sjedali u stolicu i govorili: Majstor Salih, ošišaj me”, prisjeća se prošlih dana majstor Mešković. 

On je i svojevrsni hroničar prilika u gradu Tuzla. Vodio je evidenciju o danima kada su pali prvi snjegovi u Tuzli, a pamti i sjeća se mnogih dragih ljudi koji su došli i prošli kroz njegovu radnju.


(Fena/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.