8.8.2022. 17:29
0
Komšić: Stavovi Ambasade Izraela su kontradiktorni, UZP ideologija i jednakost građana ne idu skupa
Stavovi koje iznosi Ambasada Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti, kazao je u reakciji član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Prva se odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama. U istoj izjavi kaže se da se podržava "legitimno predstavljanje" kao izraz konsocijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji. 

Druga se odnosi na to što zagovornici konsocijacije u Bosni i Hercegovini su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, što čvrsto vjerujem nije zvanična politika Izraela.

Zato pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite "interpretatore" i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Jevreja u Bosni i Hercegivini kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa. Prema univerzalnim principima vode nas naše aspiracije za članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji, dok nas politike "konsocijacija" i etničkih podjela udaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Zato je pojašnjenje stavova Izraela veoma važno", istakao je Komšić.


(Patria/Admir O.)

DFKomsic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.