7.9.2022. 8:32
0
Turski predsjednik danas u Beogradu: Srbija i Turska imaju vrlo bliske bilateralne odnose, mnogi tvrde najbolje u istoriji
Kasno sinoć, pravo iz Sarajeva, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan je stigao u zvaničnu posetu Srbiji. Njegov domaćin je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se gost iz Istanbula sreće pre podne, potom sledi plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske, a onda i potpisivanje bilateralnih sporazuma dve zemlje.

POLITIČKE I EKONOMSKE RELACIJE

Zanimljivo je da Erdogan u Srbiju stiže u trenutku kada Međunarodni institut za demokratiju i izbornu asistenciju iz Švedske objavljuje izveštaj u kome su i Srbija i Turska svrstane u hibridne režime zajedno sa Angolom, Demokratskom Republikom Kongo, Gabonom, Kuvajtom, Mauritanijom i Nigerijom. Srbija i Turska su jedine dve države sa tla Evrope koje su okarakterisane na pomenuti način, a o kakvim je režimima reč, najbolje svedoči to što se u izveštaju ukazuje na izuzetno veliku korupciju u Srbiji i poziva na reformu tužilaštva i policije. Srbija je, recimo još i to, po ovom izveštaju ostala daleko iza globalnog proseka u svetu i Evropi u oblastima koje se odnose na poštene i fer izbore, fundamentalna prava, kontrolu izvršne vlasti, nezavisnost sudstva i integritet medija.

Međunarodni institut za demokratiju i izbornu asistenciju iz Švedske

objavio je izvještaj u kome su i Srbija i Turska svrstane u hibridne režime zajedno sa Angolom, Demokratskom Republikom Kongo, Gabonom, Kuvajtom, Mauritanijom i Nigerijom

Srbija i Turska su u isto vreme jedine dve evropske države koje nisu uvele sankcije Rusiji i u isto vreme države koje imaju vrlo bliske bilateralne odnose. Mnogi tvrde najbolje u istoriji.


”Turska u pogledu mira i stabilnosti na Balkanu može da odigra pozitivnu ulogu. Inače, odnosi Srbije i Turske nikada nisu bili na ovakvom nivou, kako na političkom tako i na ekonomskom planu. Turske kompanije su i dalje zainteresovane za ulaganje u našu privredu, a i one postojeće zapošljavaju više hiljada radnika. Tokom ove posete biće konačno otvoren i put Novi Pazar - Tutin, što je i najbolji primer zajedničkih napora i aktivnosti dveju zemalja”, podseća u razgovoru za domaće medije nekadašnji ministar i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Inače, nakon sastanka dveju delegacija biće održan i Srpsko-turski biznis-forum na kome će se sresti ovdašnji privrednici sa kolegama iz Turske.

Podsetimo, pre nekoliko dana u Beogradu je, povodom Samita u okviru inicijative Otvoreni Balkan, boravio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji je, najavljujući Erdoganovu posetu, rekao da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu, a jedan je politička kriza u Bosni i Hercegovini.


PODRŠKA DIJALOGU

”Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beograda i Prištine koji je pokazao koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese”, rekao je Cavusoglu, dodajući da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na Zapad i Istok.

”Moramo da rešimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme sudbinu u svoje ruke, treba da uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i za veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu”, kazao je Cavusoglu.

U ovom trenutku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine se dodatno angažuju Nemačka i Francuska, a sva je prilika da će i podrška Turske biti značajna. Uz to, Srbija i Turska bi danas trebalo da potpišu brojne sporazume koji će, kako je najavljeno, učvrstiti međusobne odnose dve zemlje, prenosi Oslobođenje.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.