23.9.2022. 17:42
0
Rudari u FBiH za ponedjeljak najavili štrajk: Slijedi obustava rada ukoliko ne bude novca za povećanje plata
Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine najavio je jednosatni štrajk upozorenja 26. septembra u svim sindikalnim organizacijama. Razlog je taj što nisu nastavljeni pregovori o novom kolektivnom ugovoru, koji su počeli u maju ove godine.

Upravni odbor Sindikata donio je odluku da se organizuje štrajk upozorenja u svih sedam rudnika koji posluju u koncernu sa Elektroprivredom BiH. Sindikat traži hitan nastavak pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva.

- U ponedjeljak svih sedam rudnika u sastavu koncerna, kao i Banovići koji su mimo koncerna, jednosatnim štrajkom upozorenja će kazati: Uozbiljite se, dajte da pregovaramo i završimo nešto što je neupitno, a to je novi kolektivni ugovor koji će donijeti rudarima veće plate i bolja primanja, kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka.

Jedan od zahtjeva Sindikata kroz novi kolektivni ugovor su i veće plate rudarima.

- Vidimo da su druga preduzeća dobila i određene bonuse koje su na Vladi dozvolili, a prema rudarima se još ništa ne odgovara po tom pitanju. Ne žele sa nama da pregovaraju o novom granskom kolektivnom ugovoru, a preuzeli su obavezu na to u maju. Ponavljamo, nezadovoljstvo rudara je veliko, ističe Senad Sejdić iz Sindikata rudnika Mramor.

A nezadovoljstvo rudari iskazuju i zbog niske cijene uglja, koju EP plaća rudnicima za potrebe termoelektrana.

- Za rudnik Kreka prosječna cijena uglja koji se isporučuje termoelektrani je 48,5 KM, a svi ulazni parametri kada su u pitanju čelik, nafta, drvo i sve ostalo je poskupjelo. Nema tog ekonomiste koji će s ovom cijenom koja se isporučuje u termoelektranu dovesti do toga da rudnik bude pozitivan, dodaje Tokić.

U vrijeme štrajka će se obavljati svi poslovi koji su regulisani Zakonom o rudarstvu FBiH. Ukoliko uskoro ne dođe do nastavka pregovora sa Elektroprivredom BiH, iz Sindikata najavljuju i generalni štrajk te potpunu obustavu proizvodnje uglja.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.