26.9.2022. 14:13
0
Dunović: Čavara je ostao pri svojim stavovima, ali prve konsultacije smo obavili
Proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH je, izgleda, konačno odblokiran.

"Predsjednik FBiH Marinko Čavara konačno je pozvao potpredsjednike FBiH na konsultacije, kako bi se kreirao prijedlog odluke za imenovanje sudija Ustavnog suda", objavio je na Twitteru potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF).

U izjavi za Oslobođenje je kazao kako je ovo prvi korak kojeg je napravio Čavara nakon višemjesečnog izbjegavanja da se obave konsultacije.

"Prvi krug konsultacija je već održan. Ovo je mali korak, ali sve zavisi od toga šta će dalje uraditi Čavara, odnosno da li je ovo bilo samo pro forme, ili zaista želi odblokirati proces imenovanja. Ključ je u njegovim rukama. Na ovom sastanku on je ostao pri svojim dosadašnjim stavovima, a kolegica Melika Mahmutbegovića i ja smo insistirali da se što prije odblokira imenovanje sudija, kao i rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH. Mislim da je dobro što je konačno Čavara pozvao mene i kolegicu Mahmutbegović na konsultacije, iako rezultati razgovora nisu veliki", dodao je Dunović u izjavi za Oslobođenje.

Ukoliko se uskoro ne imenuju nedostajuće sudije u Ustavnom sudu FBiH zbog odlaska Kate Senjak u penziju, ova pravosudna institucija bit će u potpunosti blokirana. 


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.