4.10.2022. 16:26
1
"Izborni debakl Izetbegovića može biti uvod u snažna talasanja unutar SDA"
Iako je još uvijek rano govoriti o rasporedu mandata u parlamentima na različitim nivoima vlasti, profesor Slavo Kukić smatra da se već sada može kazati da se ništa kolosalno neće događati. U razgovoru za „Avaz“ naglašava da promjene ne možemo očekivati, pa tako ostajemo i bez nade da će naredne četiri godine biti drugačije od prethodnih.

Osovina SNSD – SDA - HDZ

- Sasvim suprotno, i sljedeći mandat će, ako je temeljem iskustva suditi, obilježiti etnonacionalistička osovina SNSD-SDA-HDZ. Ali, Bože moj, što se tu može? Jer, takav izbor je izraz volje birača. Narod je takvu vlast izabrao. I, da iskoristim jednu staru izreku, dobio je vlast kakvu i zaslužuje – dodaje Kukić.

Određene promjene kojima smo ipak svjedočili, poput neočekivanog izbornog debakla Bakira Izetbegovića, šalju nekoliko poruka.

- Tim rezultatima su, prvi put nakon rata, građani okrenuli leđa etnonacionalističkim razbijačima zemlje i ukazali povjerenje ljudima koji iracionalnim kolektivnim interesima pretpostavljaju pravo čovjeka na život kakav imaju ljudi u svim demokratskim zemljama. Hoće li to oni i iskoristiti, kapitalizirati, ostaje za vidjeti. Bude li pameti, rezultati ne bi smjeli izostati. Stilom rada u Predsjedništvu, recimo, Bećirović i Komšić mogu srušiti mnoge barijere koje su svih ovih godina u toj instituciji podizane – i kad su u pitanju odnosi unutar zemlje i kad su u pitanju odnosi sa svijetom, s bosanskohercegovačkim susjedima posebice. Ako u tome uspiju mogle bi im pripasti povijesne zasluge za civilizacijski iskorak, za zaokret u svijesti običnog bosanskohercegovačkog čovjeka u sljedeće četiri godine da se ista promjena u stilu upravljanja zemljom može očekivati i od vlasti s tog političkog spektra, od političkih partija koje plemenskim vrijednostima nacionalšovinizma pretpostavljaju građanska i ljuska prava i dobro BiH kao države i društva. Da budu upamćeni kao najzaslužniji za promjenu političke paradigme koja BiH približava društvu evropskih naroda i vrijednostima koje oni baštine – ističe Kukić.

Smatra kako ne treba isključiti ni mogućnost da izborni debakl Izetbegovića bude uvod u snažna talasanja i obračune unutar SDA, kojoj mora odgovoriti zašto je doživio takav poraz. - Ta vrsta pitanja mogla bi značiti i poruku da je partijskom kormilaru vrijeme da se skloni i posao vođenja stranke prepusti drugom, i karizmatičnijem i moralnijem. A baš to bi se, po mom sudu, moglo dogoditi. Zbog onoga što je u prethodne četiri godine činio sam Izetbegović, ali dobrim dijelom i zbog svega što je u istom periodu činila njegova supruga. Dogodi li se to, u sljedećim mjesecima bismo mogli svjedočiti i definitivnom političkom kraju bračnog klana, a to bi također mogla biti, pa kolika - tolika, cigla u gradnji drugačije BiH – pojašnjava Kukić.

Uteg o vratu BiH

U RS se desilo samo to da su Dodik i Cvijanović zamijenili mjesta.

- Glavni baja je ostao isti. I po svemu sudeći, i slijedeće četiri godine će biti uteg o vratu pokušajima BiH da krene putem društva evropskih naroda i prihvaćanja evropskih vrijednosti po kojima je čovjek i njegovo pravo na normalan, ljudski život iznad svega. Kolika će snaga takve politike biti u značajnoj mjeri će ovisiti i od strukture buduće Narodne skupštine Republike Srpske, ali i od toga kako će se formirati vlast na razini države. Što se tiče NSRS, nije sigurno da će Dodik imati kontrolu kakvu je imao do sada – zaključuje.


(Admir o.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.