7.10.2022. 19:40
0
Novi potresi u ruskoj vojsci: Smijenjen jedan od glavnih zapovjednika, puca veza i s Wagnerom!
Prema riječima ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, SAD i saveznici odgovorni su za "opasan skok globalnih napetosti", prenosi ruska agencija TASS. NATO, kojeg je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojedobno nazvao ‘moždano mrtvim‘, otišao je predaleko, sudeći po nedavnoj politici zapadnog bloka predvođenog SAD-om prema Ukrajini, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, piše Jutrarnji.

Obraćajući se na sastanku povjerenstva stranke Vladimira Putina Ujedinjena Rusija na međunarodnom forumu o politikama zaštite okoliša i održivom razvoju, ruski šef diplomacije je rekao: "Macron je svojedobno dijagnosticirao da je Sjevernoatlantski savez ‘moždano mrtav‘. Sudeći po tome kako blok kijevski neonacistički režim, bolest se već previše pogoršala".

"Kao što znate, jučer je sazvan summit tzv. Europske političke zajednice na inicijativu predsjednika Macrona, a nakon sastanka šef diplomacije EU-a (Josep) Borrell ponosno je izjavio da se sigurnosna struktura razvijala bez uplitanja Rusije. Dakle, držali su se linije Kijeva, potičući sulude fantazije onih koji tamo još uvijek imaju vlast", rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Prema Lavrovu, Sjedinjene Države i njihovi saveznici stoga su odgovorni za "opasan skok globalnih napetosti", budući da su pojačali opskrbu oružjem režim ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, "unatoč njegovim otvorenim nuklearnim ambicijama".

Rusija smijenila još jednog visokog vojnog zapovjednika

Rusija je navodno smijenila zapovjednika svog istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Čajkoa, izvijestila je novinska kuća RBC, kako prenosi The Guardian.

Odlazak Čajka bio bi posljednji u nizu najviših dužnosnika koji su smijenjeni nakon poraza i poniženja Kremlja u ratu u Ukrajini.

RBC javlja da je general-pukovnik Rustam Muradov imenovan na čelo istočnog vojnog okruga, koji pokriva trupe stacionirane na dalekom istoku Rusije. Istočni vojni okrug jedan je od njih pet koji čine ruske oružane snage.

Za sada nema službene potvrde smjene iz Kremlja ili ruskog ministarstva obrane, iako je Muradovu čelnik njegove rodne dagestanske regije čestitao na imenovanju.

RBC je u ponedjeljak izvijestio da je zapovjednik zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, zamijenjen general-pukovnikom Romanom Berdnikovom.

Vijest o Žuravljovljevom odlasku stigla je nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka u sjeveroistočnoj Ukrajini prošlog mjeseca i ponovnog ukrajinskog zauzimanja Limana u regiji Donjeck.

Bivši zapovjednik Wagnerovaca: Ruska vojska ne može ratovati bez plaćenika

CNN donosi izvješće o padu morala među pripadnicima zloglasne ruske paravojne skupine Wagner. Razgovarali su s bivšim zapovjednikom wagnerovaca koji sada traži azil u Europi.

- Uvjeren sam da ruska vojska ne bi postigla ovakav uspjeh, da na terenu nema toliko puno plaćenika, rekao je Marat Gabidullin, koji je nekada ratovao u Siriji.

Iz razgovora s bivšim suborcima Gabidullin doznaje da je angažiranje plaćenika pojačano kada je ruska vojska počela bilježiti gubitke na bojnom polju.

- Ruska vojska ne može ratovati bez plaćenika, stvoren je velik mit, velika obmana o jakoj ruskoj vojsci, istaknuo je.

- Najmanje 5000 plaćenika povezanih s Wagner grupom angažirano je u Ukrajini zajedno s ruskim vojnicima, rekao je za CNN Andrij Jusov, glasnogovornik urkajinske obavještajne agencije.

Jusov tvrdi da se wagnerovci sve više koriste za "krpanje rupa" na ruskoj liniji crte obrane, što je dovelo do velikih logističkih problema i bijesa među plaćenicima.

Dobitnici Nobela za mir: Putinu mora suditi međunarodni tribunal

Ruskom čelniku Vladimiru Putinu i njegovu savezniku Aleksandru Lukašenku trebalo bi suditi na "međunarodnom tribunalu", poručila je čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode nakon što je ta humanitarna organizacija proglašena dobitnicom Nobelove nagrade za mir.

Oleksandra Matvijčuk aperlirala je da se Rusija suspendira iz Vijeća sigurnosti UN-a zbog "sustavnog kršenja Povelje UN-a".

Izrazila je zadovoljstvo što je Nobelova nagrada za mir dodijeljena ukrajinskoj organizaciji, ali i čestitala prijateljima i partnerima iz ruske udruge Memorial te bjeloruskog centra ‘Viasna‘.

Rusko veleposlanstvo kontaktirat će dvojicu Rusa koji su doplovili do Aljaske

Ruski diplomati u Washingtonu najavili su telefonski razgovor s dvojicom ruskih državljana koji su u bijegu od mobilizacije brodom stigli na Aljasku. Preplovili su Beringov tjesnac i stigli na otok blizu obale Aljaske, a u međuvremenu su prevezeni u Anchorage gdje će proći proces provjere, u skladu s važećim imigracijskim zakonima u SAD-u.

Dvojica Rusa planiraju zatražiti azil, a Nadežda Šumova, šefica konzularnog odjela pri ruskom veleposlanstvu u SAD-u, izvijestila je da je "svjesna situacije u kojoj su se našli ruski državljani na Aljasci".

Sanna Marin: Ovo je jedino rješenje krize...

Finska premijerka Sanna Marin jedna je od najvećih zvijezda summita u Pragu. Novinari je prate na svakom koraku, a pred početak jednog sastanka netko ju je upitao kako riješiti kriznu situaciju u Ukrajini.

Odgovor je bio kratak i vrlo jasan.

- Jedino rješenje za kraj rata je da Rusija napusti okupirana područja Ukrajine.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.