11.10.2022. 12:58
0
Šta će biti sa filmom "Republika Srpska - Borba za slobodu": Aličković idemo dalje dok sve projekcije ne budu otkazane
FOTO: CH
Namjera kontroverznog srbijanskog režisera Borisa Malagurskog jeste da premijera njegovog filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” bude održana u nekoliko evropskih gradova. Tome se protive porodice žrtava rata i preživjele žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Malagurski je premijere zakazao u gradovima u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji. Između ostalog, ovaj film je sniman u Srebrenici, u gradu u kojem je počinjen genocid. Dok autor filma već pravda svoje (ne)djelo, pozivajući na to da se ono prvo pogleda, pa da se onda o njemu govori, Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” već ga je osudio.

“Filmom se negira genocid, agresija na Bosnu i Hercegovinu i historija Bosne i Hercegovine s namjerom da se pruži dodatna snaga negatorima genocida u Srebrenici, i to onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce”, poručili su iz spomenutog udruženja.

Institut za istraživanje genocida u Kanadi (IGK) je pokrenuo online peticiju za zabranu premijere filma.

“Nacionalni parlamenti skoro svih država, u čijim gradovima su najavljene projekcije filma, usvojile su rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida. Ako se film “Republika Srpska: Borba za slobodu” bude prikazivao u navedenim državama, to bi predstavljalo kršenje ovih rezolucija”, napomenuli su.

Osim u Srebrenici, film je sniman u Sarajevu, Mostaru, Travniku i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Ukoliko je suditi po samom nazivu filma i istaknutim pozivima Malagurskog, riječ je o ostvarenju kojim se relativiziraju i ratni zločini Vojske Republike Srpske (VRS) nad građanima Bosne i Hercegovine.

Malagurski je radio na televizijskim kućama BN i Happy te je bio dopisnik ruske državne informativne televizijske.Na društvenoj mreži Instagram oglasio se Nihad Aličković osnivač AntiDeyton pokreta u BiH koji je najavio još jači borbu protiv održavanja projekcija filma.

Kao sto vidite, ovo je web stranica Malagurskog na kojem su bili svi najavljeni gradovi za projekcije sramnog filma o tzv. srpskoj. Nakon sto su otkazane projekcije u Stuttgartu, Salzburgu, Filahu, Usteru itd slikede i ostali gradovi te je “gospodin” zatvorio stranicu jer nema smisla da lze narod da će projekcije bjti odrzane kada nece. Brzom reakcijom mnogih udruzenja iz BiH i u Dijaspori napravljen je dobar rezultat za sada ali jos nije ave gotovo. Nastaviti dok sve projekcije ne budu otkazane!!! – izjavio je Nihad Aličković

ALIČKOVIĆ: POD HITNO ZAUSTAVITI PROMOCIJE FILMA O TZV. SRPSKOJ!

U narednim mjesecima film Borisa Malagurskog “Republika Srpska-borba za slobodu” najavljen je u mnogim kino kućama u Evropi. Nakon sramne premijerne projekcije u Banja Luci, sada su na red došli gradovi Evrope kako bi se iskrivila slika istine u RBiH o periodu 92-96.

Tim povodom, mnoge zajednice Bošnjaka patriota su negodovale ovoj promociji te je jedan od reakcija naših ljudi u Stuttgartu dovela do otkazivanja navedene projekcije. U Stuttgartu je promocija trebala biti održana 21. oktobra 2022. godine, međutim nakon što je Uprava kina saznala o kakvom se filmu radi, otkazali su najavljenu projekciju.

Sada je potrebno uraditi to isto i u drugim gradovima i kono kućama Evrope. Projekcija ovog sramnog filma najavljena je i u:

Lucern, Sankt Ghalen, Cirih, Uster, Balincona, Lozana, Bern, Ofenbah, Dortmund, Dizeldorf, Minhen, Roterdam, Antverpen, Brisel, Luksemburg, Salcburg, Linc, Beč, Grac, Klagenfurt, Filah, Ljubljana, Vićenca, Kopenhagen, Malme, Halmstad, Helsingborg, Stokholm, Geteborg a onda i nekoliko gradova Srbije.

Juče je Nihad Aličković u ime AntiDayton pokreta, uputio pismo upravama kino kuća i sala koje su najavile ovu projekciju sa zahtjrvom da se odustane i otkaže projekcija i promovija laži.

Ovim putem želimo da Vas obavijestimo da je u planu u Vašem Kino objektu, održavanje projekcije filma “Republika Srpska: The Struggle for Freedom”.

Želimo da Vam saopštimo da film koji je u najavi nije sadržaj koji prikazuje istinu već iskrivljenu sliku istine o stvaranju tzv. republike srpske na prostoru međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine u 90-tim godinama. Pokušaj na silu bespravnog stvaranja paradržave na tlu RBiH je rezultirao agresijom na 77. članicu UN-a i masovnim zločinima i genocidom nad Bošnjacima.

Za zločine i genocid nad Bošnjacima od 92-96. godine, donesene su presude Internacionalnog Suda pravde u Denn Haagu. Pred tim sudom pravde je presuđen politički vrh ali i vojni i policijski za počinjene zločine i genocid.

Vjerujemo da znate i da Vam tema Srebrenice i genocida počinjenog u ovom gradu nad jednim narodom nije nepoznata, te Vas nećemo zatrpavati mnogim činjenicama koje su poznate cijelom svijetu, jer su se zločini i genocid odvili pred očima cijelog svijeta. Ali Vam želimo skrenuti pažnju da ovaj film koji je najavljen u Vašem objektu je veličanje ratnih zločinaca, fabrika laži, falsifikovanje historijskih činjenica i podvaljivanje laži i mitova očima svijeta. To je završna faza počinjenog genocida.

Na reakcije građana Bosne i Hercegovine o najavljenom filmu, Kino u Stuttgartu “Atelier Am Bollwerk” je otkazalo prikazivanje ovog filma, što jasno govori da njihova svijest nije bila pripremljena za pokušaj manipulacije ovim filmom kroz njihivo Kino te da su uvažili zahtjev kada su shvatili da će promovisati laži i obmane.

Tim povodom kao žrtve agresije i genocida, kao glas 100.000 ubijenih tokom agresije i genocida, kao glas preko 50.000 logoraša, preko 25.000 silovanih žena, preko 15.000 ubijene djece i preko 2000 masovnih, tercijalnih, sekundarnih i drugih grobnica, kao glas preko 50.000 ranjenih i invalidnih osoba, od Vas zahtjevamo razum i reakciju, te otkazivanje prikazivanja ovog sramnog filma koji je režiran i finansiran od strane istomišljenika onih koji su agresijom, zločinima i genocidom stvarali tu paratvorevinu na našoj krvi natopljenoj zemlji.

Nadamo se da ćete uvažiti ovo pismo AntiDayton pokreta koji se bavi razvojem kulture sjećanja na period agresije i genocida, te zaustaviti sramno prikazivanje ovog lažnog i sramnog filma koji narušava sve ljudske norme i gazi po žrtvama našeg naroda.




(Admir O.)

 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.