11.11.2022. 14:03
0
Konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine RS u utorak tačno u podne
Konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine (NS) RS održaće se u utorak u podne, a odluka je donesena na Kolegiju kojem su prisustvovale stranke koje su dobile mandate u novom sazivu.

Kako je saopšteno iz NS RS, odlučeno je da se na sjednici konstituiše novo predsjedništvo, konstituiše komisija za izbor i imenovanje, polože zakletve i izabere rukovodstvo parlamenta.

Takođe, predviđeno je da novoizabrana članica Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednik RS polože zakletve, a onda i da se pokrene postupak izbora delegata za Vijeće naroda RS i Dom naroda BiH.

"Na sastanku je usvojen prijedlog odluke po kojoj bi NS RS u 11. sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika. Takođe, usvojen je prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata iz RS u Dom naroda BiH, kao i prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće RS", saopšteno je.

Nenad Stevandić, predsjednik US, odbio je da komentariše da li će on biti naredni predsjednik parlamenta, rekavši da je to na poslanicima da izglasaju.

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, je rekao da je opozicija tražila da se broj potpredsjednika smanji sa četiri na tri, ali da je to odbijeno, dok je Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu red, rekao da je negodovao što je vladajuća većina na nivou BIH usvojila program za, kako je rekao, ulazak u NATO, a da nije traženo da se o tome izjasni NS RS.

Crnadak je takođe rekao da je tražio da se osudi napad na Vukanovića u Srebrenici, ali je dodao da su sve stranke osim PDP-a, SDS-a i Liste to odbile. Crnadak je takođe rekao da je nad ovim sazivom sjena pokradenih izbora, te da je to priznala i Centralna izborna komisija BiH.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.