17.11.2022. 14:39
0
Začarani krug tržišta peleta: Dok proizvođači čekaju izvoz, inspektori češljaju skladišta
FOTO: Ilustracija
Na zalihama je 30.000 tona peleta. Proizvođači se pozivaju da puste i posljednjeg domaćeg kupca da obezbjedi ogrjev.
Proizvođači i trgovci peleta su se prilagodili ograničenju cijenu tone na 480 maraka plus PDV, ili se barem pokušavaju prilagoditi iako smatraju da je njihovo poslovanje ispod granice rentabilnosti. Glas Srpske izvještava da se također nadaju brzom ukidanju ograničenja izvoza, jer će morati ugasiti pogone. Upozoravaju da na domaćem tržištu nema potražnje za tim energentom.

Iz Asocijacije certifikovanih proizvođača peleta u BiH poručuju da će biti prinuđeni da obustave proizvodnju, a predsjednik Goran Ivanović je rekao da su na ovaj korak prinuđeni zato što održavanje ove proizvodnje mjesečno košta i do 400.000 maraka što ne može niko da podnese.
Trenutno na zalihama u BiH ima oko 30.000 tona, a proizvodnja ne može da funkcioniše bez plasmana na inostrano tržište", naglasio je Ivanović. 

Domaće tržište ovog proizvoda je aktivno do polovine juna, potom se kupci spremaju za godišnje odmore, a onda se ponovo probude krajem avgusta. U međuvremenu velika je potražnja iz Evropske unije. Ivanović je naveo da bi sada bili u mnogo korektnijoj situaciji da je ljetos dozvoljen izvoz. Istakao da se proizvođači bore da sačuvaju inostrane partnere te da su dobili podršku Evropskog vijeća za pelet i Bioenergy Europe, navode iz Agrokluba. 

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić rekla je da odjednom nikome nije rentabilna proizvodnja, a svima je poznato da je dosta ove vrste energenata proizvedeno dok je sve bilo jeftinije. Kupci su dizali kredite da bi kupili pelet i drugi ogrjev, ali očekivanja pojedinaca da će prodavati tonu po 1.000 KM nisu realna za domaće i inostrano tržište.

Kako će se završiti začarani krug ostaje da vidimo. Krenule su i kontrole, a inspektori su na terenu. Tako je u ponedjeljak, oduzeto oko 30 tona peleta bez dokumentaciju o porijeklu, rekao je glavni tržišni inspektor u Republici Srpskoj Radivoje Gavrić.

(Erna H.)
 
BiHPelet
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.