18.11.2022. 21:36
1
Možemo raditi i bez stranaca: Cvijanović i Čović procjenjuju da će RS dobiti Vladu za tri sedmice, a FBiH do Božića
Uoči sastanka sa delegacijom SNSD-a, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako će u roku tri do šest mjeseci biti pokrenuta izmjena Izbornog zakona BiH, a partnerstvo sa osmorkom prokomentarisao je riječima “čini se da ide u tom pravcu”.

Uspjeli smo napraviti jedan snažan iskorak u dijelu zajedničkog djelovanja i programskih načela na svim razinama vlasti u BiH, rekao je Čović, ponovivši raniji stav HNS-a BiH da DF ne može biti dio koalicije.

- Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da sa ovim partnerima idemo do Božića završiti izvršnu vlast. Tamo gdje možemo na županijama zajedno, a svakako na razini Federacije BiH i Vijeća ministara, rekao je za TV HZHB.

Dodao je i kako se mora stvoriti ambijent da Hrvati mogu birati svog člana Predsjedništva BiH za četiri godine.

- Mislim da ćemo ostaviti tri do šest mjeseci da se uspostavi vlast i da ta procedura ide bez bilo kakvih dogovaranja s međunarodnim predstavnicima. To ova vlast mora biti svjesna da moramo uraditi i onda to lagano bez problema, kao dio reformi koje su nam nužne za kandidatski status, i uraditi, rekao je Čović.

Prva predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) poručila je kako je formiranje vlasti na nivou BiH uvijek nepoznanica i komplikovan proces koji zahtijeva dodatno vrijeme.

- Postoje naši interesi za određene stvari i oblasti i nastojaćemo to u pregovorima postići, rekla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da posebno raduje činjenica da Republika Srpska ide ubrzano u formiranje vlasti, “da je ponovo pokazano da Srpska to radi prva u BiH i da će već u naredne tri sedmice imati formiranu novu Vladu”.

- Već smo krenuli u konstituisanje Narodne skupštine i ubrzo ćemo imati delegate koji će biti izabrani u Dom naroda Parlamenta BiH. U toku ove kalendarske godine ćemo imati potpuno zaokružen naš izborni ciklus i implementirati izborne rezultate. Budžet Republike Srpske smo već usvojili i ostaje nam da se ponovo bavimo velikim strateškim pitanjima, poručila je Cvijanović.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.