23.11.2022. 21:17
0
Andrej Plenković i Željana Zovko se raduju koaliciji HDZ-a i "Osmorke": "Zaokružit ćemo proces izmjena Izbornog zakona BiH"
Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je izrazio očekivanje od nove koalicije u FBiH odnosno državne koja će biti formirana sa HDZ-om i "Osmorkom".

Zastupnik u hrvatskom Saboru Nevenko Barbarić pitao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o strategiji Vlade Hrvatske za Hrvate izvan te države u narednih deset godina, što je ocijenio i kao veoma bitnu temu za BiH.

"Osobito u Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati konstitutivni narod, trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike što mislim da se dogodilo kada je riječ o izborima za parlamente ili kantonalne skupštine. Ono što je važno je da se ta situacija dogodi kroz nove koalicije i nove institucije vlasti kada je riječ o članu Predsjedništva BiH, tada ćemo zaokružiti taj proces. Naša potpora je snažna i dugotrajna", kazao je Plenković.

Isto je danas rekla i europarlamentarka Željana Zovko tokom usvajanja izvještaja o novoj strategiji za proširenje Evropske unije koja se odnosi i na države Zapadnog Balkana. Ona je rekla da će nova koalicija konačno završiti izmjene Izbornog zakona BiH. 

Iako se u sporazumu koji je "Osmorka" usaglasila sa HDZ-om  navodi ustavna i izborna reforma za sada još niko nije javnosti pojasnio šta konkretno to znači, osim što se javnost već priprema na scenario izbora članova Predsjedništva BiH u Parlamentu BiH. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.