29.11.2022. 19:17
0
Vlada BPK: Suficit u budžetu veći od 6,5 miliona KM u prvih devet mjeseci ove godine
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj redovnoj sjednici razmatrala je i usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta i utrošku tekuće budžetske rezerve BPK-a Goražde za period 01.01-30.09.2022. godine.

Kako je istaknuto, ukupni prihodi za devet mjeseci 2022. ostvareni su u iznosu od 36.708.661 KM ili 78 posto planiranih prihoda za 2022. godinu, a u poređenju sa istim periodom prethodne godine ostvarenje je veće za 9 posto, saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Ukupni rashodi i izdaci Budžeta tog kantona za izvještajni period ostvareni su u iznosu od 30.091.882 KM što je 64 posto planiranih rashoda i izdatka u Budžetu za 2022. godinu i 19 posto više u odnosu na ostvarene rashode u istom periodu 2021. godine. Iz ovog proizilazi da višak prihoda nad rashodima ili suficit u budžetu iznosi 6.616.779 KM, što ukazuje na to da će BPK i ovu budžetsku, 2022. godinu okončati pozitivno.

Na dnevnom redu današnje sjednice kantonalne vlade ponovo su se našli nacrti budžeta i zakona o izvršenju budžeta za 2023.godinu. S obzirom da nije postojala spremnost da se podrži ovakav nacrt budžeta, jer su zahtjevi većine ministarstava bili u disproporciji u odnosu na nacrt budžeta koje je predložilo Ministarstvo finansija, on je povučen s dnevnog reda, uz zaključak da se Ministarstvu finansija do petka dostave pismene primjedbe kako bi se ono očitovalo o njima te zakazala sjednica Vlade na kojoj će se nacrt budžeta ponovo razmatrati.

S tim u vezi, s dnevnog reda sjednice povučen je i nacrt zakona o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2023. godinu.

U nastavku sjednice, Vlada je odobrila isplatu tekućih transfera Gradu i općinama u sastavu kantona za novembar tekuće godine, te ovlastila državnog službenika iz Kantonalne uprave za civilnu zaštitu da obavlja poslove iz nadležnosti direktora ove uprave do izbora novog direktora, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.