30.11.2022. 8:29
3
Pare superkartela kojeg vodi Edin Gačanin završavale su i u BiH. Sarajevski advokat koji ih je navodno ‘prao’ satima je pričao tužiocima o tome
Prije dva dana u Dubaiju je uhapšen Edin Gačanin, zvani Tito.

On je uhapšen nakon duže međunarodne istrage, na čijem je čelu bio EUROPOL, a akcija koja je uslijedila bila je jedna od spektakularnijih.

Kodni naziv bio je ‘Desert Light’, a kako su naveli u saopćenju, razbijen je jedan od najvećih narko-kartela tzv. superkartel pod nazivom Tito i Dino.

Upravo je Edin Gačanin navodno bio na čelu tog superkartela.

“Ova hapšenja su vrhunac paralelnih istraga koje se vode u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uz potporu Europola. Ova kriminalna mreža uključena je u krijumčarenje droge velikih razmjera i pranje novca”, saopćeno je iz EUROPOL-a.

U saopćenju su naveli da se s ovim kartelom povezuje 30 tona kokaina koji je zaplijenjen.

Gačanin je inače Sarajlija koji posjeduje državljanstvo Nizozemske. Operirao je iz Dubaija, ali mu je jedno od središta bila i Nizozemska upravo zbog velikih luka.

Iako je Gačanin uglavnom boravio u Dubaiju, njegov prljavi novac završavao je i u Sarajevu. Tu se dijelom prao i slao dalje.

Za taj ‘sarajevski posao’ bila su, prema informacijama iz Sky aplikacija, zadužena dva lika – Stefan Papić te advokat Zlatko Ibrišimović.

Papić je Edinu Gačaninu bio svojevrsna desna ruka u Sarajevu. Papićeva majka je Maja Kočetkov i navodno ga je ona uvezala s mnogo važnih ljudi u Sarajevu.

Stefan Papić bio je, između ostalog, zadužen da pronađe adekvatnu osobu koja će pomagati kartelu u pranju para i ostalim tehnikalijama potrebnim da biznis izgleda legalan i pošten.

Istragu vodi i Tužilaštvo BiH

No, zanimljivo je da Papić nekako dolazi do advokata Zlatka Ibrišimovića čiji je otac također poznati sarajevski advokat.

To spajanje navodno dolazi uz posredovanje određenih policijskih struktura koje su bile uključene u dijelove posla.

I pare su krenule teći.

Kako Raport otkriva, upravo tim sarajevskim tokovima novca intenzivno se bavi Tužilaštvo BiH.

I tome je tužiocima advokat Ibrišimović nedavno satima davao iskaz na tu temu.

Ibrišimović je inače advokat Admira Arnautovića Šmrka, koji se također sumnjiči za distribuciju narkotika. Međutim, vrlo brzo nakon Šmrka, uhapšen je i Ibrišimović. Obojicu ih je bila razotkrila Sky aplikacija.

Ipak, Ibrišimović se nije dugo zadržao u pritvoru, svega nekoliko sedmica, te je pušten da se brani sa slobode prije šest dana.

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.