28.12.2022. 21:48
1
NSRS usvojila Zakon o nepokretnosti, kao i izmjene zakona o RUGIP-u koji knjiži državnu imovinu na entitet
Narodna skupština RS usvojila je Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini RS koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti po hitnom postupku. Za je bilo 45 poslanika, četiri protiv i 15 suzdržanih.

Ovim zakonom se uređuje svojima koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Ono što se krije iza ovog zakona je zaštita već uknjižene imovine, iako je stvarni vlasnik imovine država BiH i do donošenja zakona na državnom nivou njome je zabranjeno raspolagati.  

S obzirom da je nakon usvajanja prošlog zakona o nepokretnosti RUGIP izvršio uknjižbu na entitet RS dok Ustavni sud BiH nije zakon proglasio neustavnim, izmjenama I dopunama Zakona o RUGIP-u štite se oni koji su nezakonito izvršili uknjižbu imovine. Ove izmjene usvojene su sa 49 glasova za.  

Očekuje se da i ovaj zakon epilog dobije na Ustavnom sudu BiH, jer samo država može odlučivati o imovini. 

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.