29.12.2022. 16:33
0
Zvizdić: "Suprotstavit ćemo se legalno i institucionalno - ptanje državne imovine je crvena linija koja se nikada neće preći!"
Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti uprkos tome što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine takav sadržaj već jednom stavio van snage.

O ovom pitanju ponovo se oglasio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH, nakon što je sinoć reagovao na usvajanje Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini.

– Suprotstaviti ćemo se legalno i institucionalno, dakle svi u BiH moraju poštovati Ustav BiH važeće zakone, međunarodne norme međunarodnog prava i voditi se dobrim praksama koje imamo i u našem regionu i u Evropskoj uniji. Kada govorim o državnoj imovini tu postoji praktično par aksioma. Prvi najvažniji jeste da je titular državne imovine, država BiH, i da u smislu državne imovine, entitetski ili bilo koji parlamenti na nižim nivoima vlasti, nemaju nikakve nadležnosti.

Dakle, imovina će ostati u vlasništvu države, a način njenog korištenja i njenog upravljanja i raspolaganja može biti proceduralno definisan samo u Parlamentu BiH donošenjem zakona o upravljanju, raspolaganju i korištenju državne imovine. Kada govorim o državnoj imovini koja je izraz integriteta i suvereniteta BiH, a vrlo često u javnom prostoru govorimo o nekim crvenim linija, onda je pitanje državne imovine jeste crvena linija koja se nikada neće preći! Sa državnom imovinom nema kompromisa i neće biti predmet nikakve političke trgovine barem što se tiče Osmorke i NiP-a, a tako razmišljaju i druge stranke koje čine Osmorku, a tu smo vrlo jasni i konzistentni i ponašat ćemo se u skladu sa Ustavom i presudama Ustavnog suda i svim drugim aktima koji jasno govore da je jedini titular državne imovine BiH, poručio je Zvizdić.

Zvizdić je, također, pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da reaguje.



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.