1.2.2023. 17:20
0
Šta znači Nikšićeva najava da će potpise za federalnu vlast odnijeti u OHR?
FOTO: FENA
Buru je izazvala jučerašnja izjava Nermina Nikšića da će prikupljene potpise za formiranje Federalne vlade odnijeti u OHR.

Nikšić je kazao da će se potpisi federalnih zastupnika prikupiti do ponedjeljka te da će se prezentirati partnerima u međunarodnoj zajednici.

Predsjednik SDP-a potom se našao na udaru da suverenitet koji imaju političke partije u procesima formiranja vlasti prebacuje strancima. Kao i da je to poguban potez za demokratsku političku kulturu u BiH.

No, šta mu to znači?

Nikšić je ovu izjavu pojasnio gostujući na FTV-u.

U suštini, Nikšić time želi pojačati pritisak na OHR koji je ustvari u zakomplicirao situaciju.

Prema Nikšiću, nekoliko je scenarija koji su realni da se dese u narednom periodu.

Prva je da nova većina izglasa SDA-ovog Refika Lendu za potpredsjednika FBiH. Druga je da ne glasaju za njega i da i taj dio vlasti bude faktički blokiran.

Ukoliko izglasaju Lendu, jasno da on neće podržati Nikšića za mandatara što je direktan nalog Bakira Izetbegovića.

Dakle, u oba slučaja jasno je da će Federacija BiH ući u duboku blokadu i krizu.

I ona je nastala tako što je Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona kojima je faktički dao alat u ruku SDA-u (i HDZ-u) da blokiraju formiranje vlasti.

Nikšić kaže da je jedina opcija da Schmidt ponovo intervenira.

“Naravno da bi i za Schmidta puno lakše bilo da se dogovorimo ili da predsjednik i potpredsjednik Federacije, nakon što se demonstrira većina, dodijele taj mandat. Ali imamo vrlo jasne najave da to neće tako biti. Očekujem da će bilo koje od rješenja morati doći uz intervenciju Christiana Schmidta”, rekao je Nikšić.

“Jedini mehanizam za odblokiranje je u rukama OHR-a”, zaključio je Nikšić.

Schmidt je ranije dao naznake da neće reagirati očekujući da se ‘neko dogovori’. Pokazivanjem da u FBiH postoji jasna većina za formiranje vlasti i da je jedini kočničar SDA, Nikšić i ostali žele Schmidta staviti pod protisak jer bi onda za blokade i on sam bio suodgovoran.

Ukoliko ta većina ne postoji u Parlamentu FBiH, onda ni sam Schmidt nema razloga za bilo kakvom intervencijom. Zato je, za novu koaliciju, važno da se prezentira da oni imaju ‘završenu stvar’, i da je SDA ustvari prepreka za uspostavu vlasti.

S druge strane, poznato je da ni unutar nove većine u FBiH nema usaglašenog stava o glasanju za SDA-ovog Lendu. Jedni imaju stav da se on treba izglasati i tako bi se prebacilo težište na SDA odnosno na to da ona blokira vlast. Drugi dio smatra da bi se njegovim izglasavanjem SDA-u dao alat za blokadu.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.