5.2.2023. 20:02
0
Reakcija na Ljubićevu izjavu: Bošnjaci su autohtoni narod Bosne, koliko bi ih bilo da ih nisu ubijali?
Samo je u periodu od 1941. do 1945., ubijeno, na genocidnoj osnovi, preko 100.000 - Bošnjaka, što je činilo više od 8 posto od očekivanog prirodnog priraštaja bošnjačkog stanovništva, da bi se takva zvjerstva, u većem obimu, uključujući genocid u Srebrenici, ponovila u toku agresije 92-95, rekao je Denis Zvizdić

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, oglasio se na društvenim mrežama povodom najnovije izjave Bože Ljubića koji je, između ostalog, kazao "da nije bilo prevjeravanja na islam BiH bi bila većinski hrvatska i katolička".

Zvizdić je kazao kako su Bošnjaci autohtoni narod zemlje Bosne, sa dugom tradicijom, historijom i kulturom. 

Njegovo obraćanje ovim putem prenosimo u cijelosti:

- Još uvijek se sjećamo skandalozne i uvredljive izjave notornog Bože Ljubića kada je, pokušavajući da objasni odnose između Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata, izjavio: “Citiraću jednu maksimu koja se u našem narodu poznata stoljećima. Oj Turčine za nevolju kume i ti vlaše silom pobratime”, čime je, krajnje zlonamjerno, Bošnjake pokušao izjednačiti sa turcima a bosanske Srbe sa vlasima.

Poslije se pravdao da nije dobro shvaćen i da nije mislio to što je kazao.

Božo Ljubić u duhu velikosrpskih nacionalista: Da nije bilo prevjeravanja na islam BiH bi bila većinski hrvatska i katolička

I taman kada smo pomislili da je izvukao pouku i da se više neće baviti doskočicama i historijskim vratolomijama, eto Bože opet sa uvredama, pogrešnim pretpostavkama, etnoteritorijalnim i nacionalističkim projekcijama i pristrasnim tumačenjima historijskih događaja.

Tako Božo Ljubić u novom nacionalnom zanosu ponovo prekraja historiju i šalje radikalnu i vrlo opasnu poruku da su u BiH Hrvati katolici jedini autohtoni narod, a da su Bošnjaci i bosanski Srbi pravoslavci ustvari “pridošlice” i ostaci turaka i vlaha.

Bez bilo kakvih moralnih skrupula i valjanih argumenata, Ljubić prilagođava historijske fakte njegovim pogledima i stavovima, i kaže: “Da nije bilo progona i prevjeravanja na islam pod otomanskom okupacijom i da nije bilo pravoslavnog doseljavanja, potaknuto različitim razlozima, a opet najčešće od strane različitih okupatora, danas bi čitava Bosna i Hercegovina bila većinski katolička i hrvatska. Koliko bi nas bilo, 3 ili 30 milijuna to danas nitko ne može odgovoriti.”, prisvajajući na manipulativan i skandalozan način čitavu Bosnu i Hercegovinu samo za jednu etničku skupinu.

Ali, istina je g. Ljubiću posve drugačija, i bilo bi izuzetno važno da se, ako želimo praviti ambijent međusobnog povjerenja i saradnje, prestanete baviti sa revizijom historije, da izbjegavate javno iznositi vaše pogrešne pretpostavke i da zapamtite nekoliko važnih činjenica ili maksima, kako vi to volite kazati:

- kao prvo, Crkva bosanska na čijem čelu je stajao did i koja je gospodarila vjerskim životom u Bosni od XII st. do osmanskih osvajanja, nije pripadala niti katoličkoj niti pravoslavnoj crkvi. To što su bosanski vladari i starješine ponekad bili prisiljeni da potpišu tkz. Akte o odricanju, je bio izraz mudrosti i brige o građanima, bogumilima, u teškim vremenima čestih odmazdi i inkvizicije.


- drugo, Bošnjaci kao sljednici bogumila, nisu nikakve “pridošlice” ili turci, nego korjenski i autohtoni narod zemlje Bosne, sa dugom historijom, tradicijom i kulturom, i da su, što je posebno važno i što posebno trebate imati na umu, politički narod bez koga se ništa ne može planirati i riješiti u BiH i širem regionu;

- i na kraju, kada se volite baviti projekcijama, možete razmisliti i o ovoj:

- šta bi bilo u BiH i koliko bi Bošnjaka u njoj živjelo da nije bilo nasilne agrarne reforme kojom je od Bošnjaka oduzeto 1.175.000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta?

- šta bi bilo u BiH i koliko bi Bošnjaka u njoj živjelo da krajem IX i početkom XX stoljeća nije prisilno iz Bosne iseljeno stotine hiljada Bošnjačkih porodica?

- šta bi bilo u BiH i koliko bi Bošnjaka u njoj živjelo da nad Bošnjacima nisu planski i zločinački provedeni zločini i genocidi, posebno u toku XX stoljeća. Samo je u periodu od 1941. do 1945., ubijeno, na genocidnoj osnovi, preko 100.000 - Bošnjaka, što je činilo više od 8 posto od očekivanog prirodnog priraštaja bošnjačkog stanovništva, da bi se takva zvjerstva, u većem obimu, uključujući genocid u Srebrenici, ponovila u toku agresije 92-95.

- Nije teško pretpostaviti g. Ljubiću, koliko bi Bošnjaka živjelo u BiH da nije bilo ovakvih planskih, zločinačkih i genocidnih aktivnosti nad Bošnjacima, često i od naših prvih komšija.

Vjerovatno 20, 30, ili mozda 40 miliona.

Prošlost se, nažalost, ne može vratiti niti ispraviti, ali budućnost se, na bazi stečenih iskustava, može planirati.

Zbog toga g. Ljubiću u svim budućim fazama razvoja BiH kao multikulturne, demokratske, antifašističke, građanske i evropske države, nemojte praviti dalju grešku i govoriti o ekskluzivitetu samo jednog, hrvatskog naroda, nego stalno imajte na umu i Bošnjake i bosanske Srbe, kao i sve patriotski orijentirane građane BiH kao neizostavne faktore u odlučivanju o svemu što je u vezi sa BiH, rekao je Zvizdić.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.