13.3.2023. 21:58
1
Cvijanović: Srpsko Sarajevo je nastalo na temeljima slobode, odluka o njegovom formiranju bila jedna od historijskih prekretnica
Brojni zvaničnici iz Republike Srpske večeras su prisustvovali svečanoj sjednici povodom obilježavanja 30 godina od donošenja "Statutarne odluke o organizaciji Srpskog grada Sarajeva".

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, izjavila je da je formiranje "Srpskog Sarajeva" bila historijska prekretnica.

- Za srpski narod sa područja sarajevsko-romanijske regije, kao i za cijelu Republiku Srpsku, jedna od tih historijskih prekretnica bila je odluka o formiranju Srpskog Sarajeva. Ova sudbonosna i vizionarska odluka donesena je na današnji dan prije tačno 30 godina. Srpsko Sarajevo nastalo je na ruševinama skupo plaćenih iluzija, ali na temeljima slobode bez koje ne bi bilo ni života, niti opstanka na ovim prostorima, rekla je Cvijanović dodavši da je "Istočno Sarajevo kolijevka RS-a".

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je Istočno Sarajevo niklo na livadi poput feniksa.

- Grad čine ljudi i posebna zahvalnost je svim onim ljudima koji su silom prilika morali da napuste svoja vijekovna ognjišta i da silom prilika poslije Dejtona tamo u februaru u zimi, oni ipak odlučili da ostanu ovdje u neporesnoj blizini i da grade jedan grad. To je grad koji je kao feniks ponikao na jednoj livadi i s ponosnom možemo reći da je ovo danas prvih 30 godina uspješnog razvoja, kazao je on.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.