20.3.2023. 15:33
0
Komisija za nadzor nad radom OSA-e bez predsjednika: Cvitanović nije dobio glasove Bošnjaka, a Mehmedović Hrvata
Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e danas nije izabrala predsjednika zbog čega Komisija još uvijek nije konstituisana, a bila su predložena dva kandidata iz opozicije. Novi pokušaj bit će u ponedjeljak 27. marta.

Kako je Patriji rečeno Marina Pendeš (HDZ) je na današnjoj sjednici predložila Iliju Cvitanovića (HDZ 1990) za predsjednika, ali on nije dobio nijedan glas od članova iz reda Bošnjaka.

Albin Muslić (SDP) predložio je Šemsudina Mehmedovića (SDA) za predsjednika, ali Mehmedović nije dobio nijedan glas članova iz reda Hrvata.

Sjednicu je vodio Sredoje Nović (SNSD) kao najstariji koji je prekinuo sjednicu, a nisu se mogle održati ni druge konstituirajuće sjednice jer se Hrvati nisu pojavili.

Na današnjoj sjednici nije bilo Kemala Ademovića (NIP), a Sabina Ćudić iz Naše stranke je bila suzdržana iako njen glas nije presudan jer je iz reda ostalih.

Članovi Komisije dobili su fotografiju na kojoj je Cvitanović u društvu Vinka Martinovića Štele i Dubravka Pehara Dubija koja je ranije objavljena u medijima. Vinko Martinović Štela je zajedno sa Mladenom Naletilićem Tutom osuđen u Haškom sudu za ratne zločine na Bošnjacima. Njih su dvojica osuđeni zbog zločina koje je počinila paravojna jedinica Kažnjenička bojna na čijem su čelu bili, u okolini Mostara 1993. i 1994. godine. Martinović je odslužio 18 godina kazne, a na slobodu je izašao 2012. godine. Pehar je bio podređeni Šteli u jedinici „Vinko Škrobo“. 

U Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH iz Predstavničkog doma izabrani su zastupnici Milorad Kojić, Predrag Kožul, Albin Muslić, Sabina Ćudić, Šemsudin Mehmedović i Darko Babalj.

Iz Doma naroda PS BiH izabrani su Sredoje Nović i Nikola Špirić iz SNSD-a, Marina Pendeš (HDZ), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Kemal Ademović (NIP) i Safet Softić (SDA). 

Danas je održana i sjednica Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a glasovima HDZ-a i SNSD-a nisu prihvaćene dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kažnjava narušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Sjednicu Komisije napustio je Predrag Kojović (Naša stranka) prije razmatranja ovih dopuna. 

(Patria/Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.