24.3.2023. 15:05
0
Dragan Čović i Nermin Nikšić potpisali sporazum, poznato kako su podijeljeni resori
FOTO: Patria
Dragan Čović i Nermin Nikšić potpisali su danas sporazum, tačnije dva sporazuma o formiranju Vlade FBiH.

Čović je kazao da očekuje da do isteka roka 6. aprila bude i oformljena Vlada FBiH.
„Drugi sporazum tiče se programskih definicija. Raspravljali smo i mnoga druga pitanja, otvorili razgovore i oko mnogo drugih institucija FBiH. Pokazali smo jedan otvoren posao, da zajedno uz većinu koju imamo radimo“, kazao je Čović.

Naglasio je da očekuje da se što prije okonča ovaj proces i okrene reformama.

- Danas smo raspravili sve teme i pripremili dva sporazuma koja smo međusobno potpisali, na tragu onih smjernica i sporazuma koje smo već potpisali za razvoj BiH, ono što se tiče ustavnih ovlasti kada je u pitanju FBiH, dogovorili resore, tako da danas možemo jasno govoriti koji resori od njih 16 pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji stranaka – rekao je Čović.

Dodao je da su se time obavezali do kada trebaju imenovati ministre.

Milim da tamo piše da do kraja utorka, a to je 28. mart, koalicijski partneri trebaju dati imena u skladu s rasporedom da bi u srijedu predsjednica FBiH izvršila imenovanje Vlade FBiH i uputila svojim potpredsjednicima na potpis.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a kazao je da je važno da se danas došlo do zajedničkog cilja.

"Vrlo je važno da smo došli do zajedničkog cilja. Sastanak je bio zamišljen na način da izdefinišemo sve stvari oko imenovanja Vlade FBiH, od strane predsjednice i saglasnosti od strane potpredsjednika i potvrđivanja u Predstavničkom domu. Trebam istaći atmosferu koju smo imali, nismo se bavili bilo kime, osim nama samim što želimo da uradimo, kako da promijenimo, zbog toga smo definisali sporazume i da onda u startu krenemo u realizaciju toga - rekao je.

Dodao je da smatra da je izgubljeno puno vremena.

„Izdefinisane su sve stvari oko imenovanja Vlade FBiH. Ističem zahvalnost za atmosferu koja je bila. Nismo se bavili ni s kim drugim osim sami sobom. Željeli smo imati stvari prije imenovanja Vlade, da imamo to. Izgubili smo mnogo vremena, ali svjesni smo limitirajućih okolnosti. Očekujemo i nakon ovih sankija koje je izrekla SAD da pravosuđe odradi svoj posao da konačno i javnost zna ono što mi znamo, kako se došlo do većine u Klubu Bošnjaka“, kazao je Nikšić.

Odgovarajući na pitanje kako će zaobići Lendu, kazao je da nisu ni željeli ga zaobići. Također odgovarajući na pitanje boji li se da će opet biti proglašeni izdajnicima, poručio je da su 'navikli da budu izdajnici'.

"Navikli smo da šta god napravimo, da smo izdajnici za nekoga. Ponavljam, sve što radim, radim potpuno mirne savjesti želeći da napravimo iskorak i politiku koja će rješavati stvarne životne probleme građana. Ako uspijemo popraviti stvari za deset posto, siguran sam da će nam svima biti bolje. Kako ćemo zaobići Lendu? Predsjednica će predložiti Vladu, a nadamo se da će Lendo potpisati volju parlamentarne većine. U našem sporazumu jasno stoji šta su ustavne obaveze. Ponudit ćemo sastav vlade, dokazat ćemo da imamo većinu, predsjednica FBiH donosi odluku o imenovanju, šalje na saglasnost potpredsjednicima. Nadamo se da bi se moglo desiti da ljudi shvate da parlamentarna demokratija podrazumijeva da onaj ko ima većinu ima i vlast. Ako ne dođe do potpisa, zakazat ćemo sjednicu Parlamenta i zatražit da se većini omogući formiranje vlade. Nismo djeca znamo ko ima mogućnost da deblokira uspostavu vlasti", kazao je Nikšić.

Sljedeće sedmice se očekuje da će biti poznata i imena kandidata za ministre u novoj Vladi FBiH, međutim nejasno je kako će dobiti saglasnost rukovodstva FBiH za imenovanje ministara i premijera među kojima nema SDA.

Početkom aprila ističe zakonski rok za formiranje nove Vlade FBiH stoga će vladajuća koalicija morati da pronađe efikasno rješenje za nesmetano formiranje vlasti bez SDA. Neki vjeruju da ono leži u OHR-u i novoj odluci visokog predstavnika Christiana Schmidta. 


Avaz je objavio sporazum koji je potpisan, iz kojeg se vidi kako su podijeljeni resori:





(Patria/ Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.