26.3.2023. 15:30
0
Odgovor Košarcu: "Federaciju vidite kao potrošača gasa i korisnika koji će vam otplatiti investiciju, zaboravite!"
FOTO: Agencije
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac uputio je novu urgenciju prema Vijeću ministara, u kojoj je zatražio da na dnevni red naredne sjednice bude uvrštena tačka Zaključenje Međudržavnog ugovora između BiH i Republike Srbije o izgradnji gasovoda Nova istočna interkonekcija.

Na ovu vijest svoj komentar o tome dao je Almir Bečarević, bivši direktor BH Gasa i stručnjak iz gasne politike. Posebno se referirao na tvrdnju Košarca da postoji opredjeljenje da jedna četvrtina kapaciteta istočne gasne interkonekcije može biti data na raspolaganje Federaciji BiH.

"Mogu reći hvala i zaboravite. Gotovo 20 godina pratim ovu borbu entiteta RS da na postojeći pravac snabdijevanja gasom doda i novu interkonekcijsku tačku 40 km od postojeće i, naravno, iz pravca Srbije. FBiH u tom procesu Košarac vidi kao kao potrošača gasa i korisnika koji će vam otplatiti investiciju kroz nerealne transportne tarife i putem nezakonitog regulatora iz Trebinja.

To već sada radite povećavajući transportne tarife na postojećem pravcu i iste ste digli za 50% u zadnjih nekoliko mjeseci. FBiH plaća ovo, ali ne mora da plaća ono što ste dalje zamislili.

Istovremeno, pokažite studije o opravdanosti izgradnje Nove istočne interkonekcije, pokažite ko će to finansirati, pokažite sa kim dogovarate gas i obrazložite zašto na može Sjeverna interkonekcija Brod-Doboj- Zenica koja je tri puta jeftinija od Nove istočne interkonekcije", ističe Bečarević.

Dodaje da Sjevernu interkonekciju blokiraju 20 godina, a Južnu više od 10 godina. 

"Također, kada već nešto tražite da Vas podsjetim da je i Bećirović tražio nešto, Zakon o gasu i regulatora na državnom nivou, a ovo ste odbili i još se pozivali na vitalni interes. Ako ćemo o vitalnom interesu onda da preslikamo vitalni interes Srbije i to gas iz Azerbejdžana nakon izgradnje interkonekcije Bugarska-Srbija i taj gas na tačku Zvornik. Taj gas ćemo preuzeti do Zenice i izgraditi za RS gasovod do Doboja i RS samo do Banja Luke. Ovo je najjeftinija opcija za oba entiteta i gas iz zemlje koja nije pod sankcijama. 

Na kraju neka zaborave na tržište gasa u FBiH, a mi ćemo Vam gas iz Azerbejdžana transportirati do Banja Luke po najboljim praksama iz Evrope i tarifama koje nećemo povećavati za 50% ucjenama preko nepostojećih radova na gasnom sistemu. Vi dobro znate o čemu govorim gospodine Košarac", dodao je Bečarević.



(Patria/Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.