27.3.2023. 21:27
0
U Mostaru je i smeće podijeljeno
FOTO: N1
Više od 15 godina u Mostaru traje priča o spajanju komunalnih preduzeća, još od odluke koja je 2006. godine bila rezultat arbitraže specijalnog izaslanika OHR-a Norberta Vinterštajna (Winterstein).

Mostarski vijećnici su tada usvojili odluku o osnivanju javnog preduzeća za obavljanje komunalnih poslova za područje cijelog Mostara. Ta odluka je podrazumijevala da će prestati postojati dva komunalna preduzeća, odnosno „Komos“ i „Parkovi“, koja su obavljala komunalne poslove u dva dijela grada na Neretvi. 

Jedinstveno preduzeće je trebalo startati 2007. godine, ali, umjesto toga, Mostar je dobio „Komunalno“ kao treće, novoosnovano preduzeće. Ujedinjenje komunalnih preduzeća u jedno odnosno „Komunalno“ se s vremena na vrijeme aktuelizira, kao što je to bio slučaj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je u obraćanju vijećnicima tokom obrazlaganja budžeta za ovu godinu kazao da se u idućih mjesec planira spajanje „Parkova“, „Komosa“ i „Komunalnog“ kako bi dobili na efikasnosti i racionalizaciji.

- Nedopustivo je da imamo više komunalnih preduzeća koja se bave istim poslovima. Preduvjeti za ujedinjenje jeste rješavanje stečajnog postupka „Komosa“, gdje smo imali izvjesnih problema - rekao je Kordić.

Iako se Kordić nadao brzom raspletu situacije po tom pitanju, ipak to neće ići glatko. Naime, u nastavku Skupštine povjerilaca stečajnog dužnika JP „Komos“, održanom u Općinskom sudu Mostar u srijedu (22. mart), usvojen je izvještaj stečajnog upravnika.

Međutim, protiv tog izvještaja su glasali advokati koji zastupaju 40 sadašnjih i 10 bivših radnika „Komosa“, a koji će podnijeti žalbe Kantonalnom sudu Mostar.

Trenutno je JP „Komunalno“ nosilac svih komunalnih aktivnosti, s podugovaračima JP „Parkovi“ i „Komos“, koji naplatu i odvoz smeća vrše odvojeno u dva dijela grada. Mostar, praktično, ima pet komunalnih preduzeća, računajući JP „Uborak“ u stečaju i JP „Deponija“, koja prihvata otpad i vrši reciklažu, piše Avaz. 

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.