28.3.2023. 9:20
1
Osmorka i HDZ predsjednici FBiH danas dostavljaju imena ministara: Šta sve znamo o sastavu nove Vlade
FOTO: raport
Predsjednici FBiH Lidiji Bradara danas bi trebala biti dostavljena imena novih ministara u Vladi Federacije BiH. Ova odluka uslijedila je nakon sporazuma koji su potpisali koalicioni partneri u FBiH, stranke Osmorke i HDZ.
Novi sastav Vlade Federacije BiH u smislu prijedloga kadrovskih rješenja za pozicije ministara trebao bi biti poznat danas nakon što stranke partneri u vlasti u FBiH Bradari dostave imena kako bi ona mogla pristupiti imenovanju Vlade FBiH.

Sigurno je da će Nerin Dizdar (SDP) biti novi ministar za izbjeglice i raseljena lica.

U novoj Vladi FBiH definitivno će sjediti i Vojin Mijatović (SDP). On će biti ministar MUP-a.

SDP bi također mogao kandidirati i Vedrana Lakića, bivšeg ministra finansija u Vladi TK. Kako Raport saznaje bivši ministar obrazovanja USK Almin Hopovac bi mogao preuzeti Ministarstvo obrazovanja FBiH. Ranije se spominjalo da je ova pozicija trebala pripasti Damiru Mašiću, koji je već vodio taj reaor. No došlo je do promjene.

Imena ministara HDZ-a nisu poznata, osim toga da niti jedan trenutni ministar neće obnoviti mandat. Ispred HDZ-a bit će najmanje dvije žene.

Naša stranka je objavila da će njihov kandidat za ministricu okoliša i turizma FBiH biti Nasiha Pozder. SBIH i NES još nisu dostavili imena, a navodno imaju po nekoliko kandidata za ministarstva koja su dobili. Ipak, spominju se Nermin Kljajić i Erdal Trhulj. Kljajić za ministra poljoprivrede, a Truhulj za ministra energije, rudarstva i industrije. Trhulj je nekadašnji SDA-ovac koji je već vodio taj resor, po mnogima – jako uspješno.

NiP bi u raspodjeli mogao dobiti Ministarstvo za rad i socijalnu politiku – a tu će kandidirati Adnana Delića, bivšeg ministra privrede Kantona Sarajevo.

Bradara bi nakon toga imenovanje trebala dostaviti potpredsjednicima Federacije BiH čiji je potpis za novu Vladu FBiH također potreban.

Međutim, bitno je napomenuti da sasvim jasno da će imenovanje nove Vlade FBIH morati biti podržano novim odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta jer potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) sasvim izvjesno nema namjeru podržati sastav Vlade koju čine samo stranke Osmorke i HDZ-a, prenosi Raport.


(Admir O.)
VladaFBiH
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.