17.4.2023. 13:40
9
Novalić najavio novo vanredno povećanje penzija
Odgovarajući na pitanje kada se očekuje isplata novih uvećanih primanja za penzionere i hoće li eventualno biti još dobrih vijesti za ovu populaciju, Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, najavio je novo vanredno povećanje penzija.

U razgovoru za Fenu podsjetio je da je Vlada FBiH, početkom aprila, uz ranije povećanje od akontativnih 11,1 posto, povećala penzije za još 5,15 posto.

"To je ukupno povećanje od 16,25 posto u ovoj godini. I primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara ove godine. To znači da će razlika od 5,15 posto za razdoblje od januara do aprila biti isplaćena zajedno sa uvećanim penzijama za april, a čija isplata treba biti 5. maja.” 

"Inače, penzije se u Federaciji BiH redovno isplaćuju za razliku od razdoblja prije mandata moje Vlade. Ovih 16,25 posto je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji BiH do sada. Za posljednjih godinu dana, ublažavajući posljedice globalne inflacije, mi smo povećali penzije čak pet puta. Zahvaljujući našem reformskom Zakonu o MIO koji smo donijeli 2018. godine, uz stabilnost Fonda prelaskom na budžet i redovitost u isplatama, penzije su redovito i rasle", naveo je premijer. 

“Mi smo tim zakonom zajamčili ispunjenje obveze da se dva puta godišnje usklađuje visina penzija svakog aprila redovito, a u junu vanredno. Tako da mogu najaviti još dobrih vijesti za naše penzionere, jer u junu treba uslijediti i vanredno usklađivanje penzija. Podsjetit ćemo da je najniža penzija krajem 2021. godine bila 382 KM (195 eura), a sada je 517,3 KM (264 eura). To je rast od 135,3 KM (69 eura) ili 35,42 posto”, ističe Novalić. 


(Patria/A.R.)

9
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.