18.4.2023. 13:05
1
Je li na pomolu novi skandal u KS: 14 godina se pravi zgrada ASU, istekle garancije, ispadaju šarafi, curi voda…
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk iznio je nedavno šokantne informacije o izgradnju zgrade Akademije scenskih umjetnosti.

Radi se o objektu koji se gradi već 14 godina i nikada nije završen, pa samim tim se ni Akademija nije mogla ‘preseliti’ iz neuslovnih prostorija u ovoj savremeni objekt.

Naime, Uk je iznio informacije da su na objektu utvrđene nepravilnosti koje bi mogle imati i konture koruptivnog djelovanja.

Prema Raportovim informacijama premijera Uka su na to upozorili iz UNDP-a, insistirajući na provjeri svih radnji.

Nova zgrada ASU do sada nije dobila upotrebnu dozvolu jer je bilo ogromnih propusta, a zbog svega je upitno kada bi se ASU mogla useliti.

Uk, kako je rečeno navedenom mediju, je već zakazao sastanke sa nadležnim institucijama, a prva adresa će mu biti Zavod za izgradnju KS.

Direktorica Belma Barlov za isti medij je potvrdila da postoje određeni problemi sa zgradom.

“Objekat je rađen od 2009. godine i to je kapitalni projekt koji ne može u jednoj godini biti završen. Naravno, on je trebao ranije biti završen”, navela je ona.

Ističe da je zgrada ASU imala garanciju na željeznu konstrukciju u trajanju od 10 godina. I to je istaklo, a objekt nije ni otvoren.

“Neko je trebao održavati tu zgradu da bi bila funkcionalna. Deset godina radite na nečemu, a u tom periodu moraju se neki dijelo popravljati. Zgrada je upotrebljiva, ali ima nedostataka jer nije održava, različiti izvođači radova ulaze, niko ne vodi računa o tome”, ističe ona.

Kaže da su u objekt uvedeni ljudi sa Građevinskog fakulteta kako bi napravili analizu.

“Ispitivanja su izvršili i rezultati su ok, samo treba reparacija i sanacija, šarafi su neki poispadali. Samo je problem neodržavanja”, ističe ona.

Direktorica Barlov ističe da se sad radi na tome da Akademija preuzme objekt i osposobi bar dio za upotrebu.

“Treba još 5 do 10 miliona za opremu. Najverovatnije ćemo pokušati u ovoj godini osposobiti dio zgrade… Ima nekog curenja vode u podrumi, ali je sad već normalno”, istakla je Barlov.

Na kraju dodaje da su cijelo ovo vrijeme bile problem finansija.

“Projekt je skup, materijali su skupi. To je arhitektura koja je poskupa. Do sada je potrošeno između pet i šest miliona KM”, zaključila je Barlov.

(Ajdin B.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.