27.4.2023. 13:10
1
Kanton Sarajevo uvodi sankcije za nasilje na internetu: Kažnjavat će i one koji prosjacima daju milostinju
Vlada Kantona Sarajevo je danas utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo.

Prema obrazloženju ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice, osnovna novost koju donosi ovo zakonsko rješenje jeste borba protiv nasilja na internetu, odnosno u online svijetu.

- Prvi put u Kantonu Sarajevo smo propisali kao prekršaj, odnosno definisali kao javno mjesto, i djelovanje na internetu. Dakle, kada neko bude prijetio, nasilnički se ponašao na internetu, u budućnosti će moći biti prekršajno sankcinoniran, ako je to radio na području KS ili ako je posljedica nastupila na području našeg kantona. Posebno smo ponosni na ovu novu odredbu zakona - objasnio je ministar Katica.

Kako je dodao, Nacrtom je predviđen i efikasniji obračun s organizovanim kriminalom vezanim za prosjačenje.

- Novim odredbama, pored toga što, kao i do sada, kažnjavamo lica koja prosjače u Kantonu Sarajevo, a koja su ustvari žrtve trgovine ljudima, prekršajno će moći biti sankcionisane i osobe koje misleći da čine dobro dajući milostinju onima koji prose, zapravo nesvjesno podržavaju organizovani kriminal - naveo je ministar Katica.

Kako je zaključio, pooštrena je i kaznena politika, odnosno povećan je raspon kazni za počinjenje prekršaja u KS, kada su u pitanju takozvane "klasične", a uvedene su i za one počinjene u online sferi, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.